Kina i UAE traže sjednicu Savjeta bezbjednosti UN zbog posjete izraelskog ministra Al Aksi

Brdo hrama, odnosno Uzvišeno utočište (Haram al-Šarif), koje je juče rano ujutru posjetio novi ministar izraelske nacionalne bezbjednosti Itamar Ben-Gvir, je sveto i za muslimane i za Jevreje

5512 pregleda 0 komentar(a)
Itamar Ben-Gvir, Foto: Reuters
Itamar Ben-Gvir, Foto: Reuters

Ujedinjeni Arapski Emirati i Kina tražili su otvoreni sastanak Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija zbog najnovijeg razvoja događaja u istočnom Jerusalimu, na mjestu gdje se nalazi džamija Al-Aksa, javljaju izraelski mediji, pozivajući se na diplomatske izvore.

Sastanak će se vjerovatno održati u četvrtak. Brdo hrama, odnosno Uzvišeno utočište (Haram al-Šarif), koje je juče rano ujutru posjetio novi ministar izraelske nacionalne bezbjednosti Itamar Ben-Gvir, je sveto i za muslimane i za Jevreje.

UAE su se utorak pridružili Saudijskoj Arabiji, Jordanu, Egiptu, Kataru u osudi te prve posjete jednog izraelskog ministra u proteklih pet godina. Posjeta je izazvala osude širom muslimanskog svijeta i oštar ukor SAD, navode AP.

Uz to je pojačana bojazan od izbijanja sukoba, jer su paletinske ekstremističke organizacije zaprijetile da će odgovoriti.

U utorak uveče, izraelska vojska je saopštila da su ekstremisti u pojasu Gaze pokušali da ispale raketu na jug Izraela, ali je ona pala na teritoriju koju kontroliše Hamas.

Izraelski mediji navode da je raketu po svoj prilici ispalila neka manja ekstremistička organizacija i da Hamas za sada nije odgovorio na provokaciju, kako je posjetu označio predsjednik Palestinske uprave Mahmud Abas.

On je najavio da će se obratiti SB UN zbog te posjete. UAE i Kina su zvanično zatražili sjednicu Savjeta bezbjednosti UN u ime Palestinaca i Jordana, koji sebe smatra zaštitnikom Uzvišenog utočišta.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs je rekao da se administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena protivi „svakoj unilateralnoj akciji koja podriva istorijski status kvo“.

I mada su članovi Vlade Izraela ranije posjećivali svetilište, ono je i dalje često poprište eskalacije sukoba između dva naroda.

Smatra se da je posjeta pokojnog premijera Izraela Arijela Šarona Brdu hrama 2000. godine bila povod za izbijanje drugog palestinskog ustanka, intifade, protiv izraelske okupacije.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je nastojao da umanji zabrinutost zbog posjete novog ministra, ocijenivši da je u skladu sa razumijevanjem u odnosu na svetilište.

Ultranacionalista Ben-Gvir, vođa stranke Jevrejska snaga, je kontroverzna ličnost u Izraelu, a poznat je po zapaljivim izjavama protiv Palestinaca i pripadnika arapske manjine.

On živi na okupiranoj Zapadnoj obali, inspirisao ga je rabin rasista, a na Brdo hrama, gdje su nekada bili drevni jevrejski hramovi i najsvetije je u judaizmu, a sada je tamo džamija Al Aksa, treća po značaju u islamu, došao je u pratnji mnogobrojnih policajaca.

Otkako je Izrael osvojio istočni Jeruslim u ratu 1967. godine, Jevreji mogu da posjećuju to mjesto, ali ne i da se tamo mole. Ben-Gvir već dugo apeluje za veći pristup Jevreja svetilištu, a Palestinci džamiju smatraju nacionalnim simbolom i takve posjete provokativnim i potencijalnom pretečom preuzimanja izraelske kontrole nad njim.

Lider izraelske opozicije Jair Lapd je rekao je još ranije da posjeta može podstaći novo nasilje i Hamas je upozorio Izrael protiv takvog poteza.

Bonus video: