Palestina: Invazija na sveta mjesta, mladići ubijeni u raciji

Palestina pozvala međunarodnu zajednicu da hitno reaguje kako bi zaustavila "nadolazeću eksplozivnu situaciju"

3737 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iz Ambasade Palestine u Crnoj Gori saopštili su da je Država Palestina zatražila hitan sastanak Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, zbog "invazije na sveta mjesta u okupiranom Jerusalimu" koju je, kako navode, izvršio "izraelski ekstremistički ministar" i ubistva trojice palestinskih mladića.

"Zbog ekstremnih opasnosti koje donose izraelski kontinuirani napadi, posebno na džamiju al-Aksa/al-Haram al-Šerif i na naše civile, uključujući ubijanje više djece među kojima su 15-godišnji Adam Ajid kojeg su izraelski vojnici pucali u grudi u vojnoj akciji na izbjeglički kamp Deišeh u Vitlejemu i još dvojice mladića, 22-godišnjeg Muhameda Samera Houshijeha i 25-godišnjeg Fuada Mahmuda Abeida, koji su juče ubijeni u izraelskoj vojnoj raciji na grad Kufr Dan u sjeverenoj Zapadnoj Obali, predsjednik Abas je naložio Ministarstvu vanjskih poslova da zatraži hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti radi hitnog djelovanja", navodi se u saopštenju.

Kazali su da "Država Palestina najoštrije osuđuje prinudnu invaziju Izraela" i "kontinuiranu agresiju na palestinski narod i njegova sveta mjesta", posebno na Jerusalim, koji je "ponovo na meti izraelskih supremacista i ekstremista".

"S tim u vezi, takozvani 'ministar nacionalne sigurnosti' Izraela, Itamar Ben-Gvir, eklatantni fašista koji je više puta huškao protiv palestinskog naroda, upao je u dvorišta džamije Al-Aksa sa velikim kontingentom okupatorskih snaga teško kršeći međunarodno pravo", dodaje se u saopštenju.

Pozvali su međunarodnu zajednicu da hitno reaguje kako bi zaustavila "nadolazeću eksplozivnu situaciju u okupiranoj Palestini" i ozbiljne prijetnje koje ona predstavlja za međunarodni mir i sigurnost.

"Ovoj izraelskoj Vladi kao najesktremnijom i desničarskom mora biti poslata snažna poruka široko priznata u međunarodnoj zajednici čak i među mnogim izraelcima, da takva kršenja neće biti dozvoljena ni pod kojim izgovorom i da će posljedice za takvu agresiju i zločine biti teške. Štaviše, međunarodna zajednica je dužna da potvrdi svoje odbacivanje i nepriznavanje izraelskog zahtjeva za suvernitetom na bilo kojem dijelu Okupirane Palestinske Teritorije, uključujući Jerusalim i njegova sveta mjesta", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: