Poslanik Kongresa SAD pod optužbom za prevaru u Brazilu

Ponovno pokretanje te afere predstavlja još jedan udarac za mladog političara koji je u Njujorku na meti preliminarne istrage zbog iznošenja laži u svojoj biografiji

5800 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tužilaštvo u Rio de Žaneiru saopštilo je danas da je ponovo otvorilo istragu za prevaru protiv poslanika Kongresa SAD brazilskog porijekla Džordža Santosa jer je 2008. godine u jednoj prodavnici kod Rija platio robu ukradenim čekovima.

Santos (34) koji je Republikanskoj stranci omogućio poslaničko mjesto u Kongresu na izborima 8. novembra, pobijedio je u jednom njujorškom okrugu.

Tužilaštvo je 2013. godine odustalo od tog slučaju pošto istražitelji nisu imalu adresu Santosa.

"S obzirom da je optuženi izabran u Kongres SAD, on sada ima verifikovanu adresu", navelo je tužilaštvo.

Santosu prijeti kazna od pet godina zatvora ako bude osuđen u Brazilu, iako tužioci smatraju da je malo vjerovatno da će biti osuđen na kaznu zatvora, jer u Brazilu nije do sada osuđivan.

Ponovno pokretanje te afere predstavlja još jedan udarac za mladog političara koji je u Njujorku na meti preliminarne istrage zbog iznošenja laži u svojoj biografiji.

Santos je priznao da je lagao i da nikad nije radio za velike američke banke navedene u biografiji, niti da nema fakultetsku diplomu Njujorškog univerziteta.

Bonus video: