EU uvodi dodatne sankcije Sjevernoj Koreji

Odluku o novim sankcijama najvjerovatnije će donijeti ministri spoljnih poslova EU na sljedećem redovnom sastanku 16. oktobra
0 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Reuters
Evropska unija, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.09.2017. 19:19h

Ambasadori Evropske unije (EU) postigli su inicijalni sporazum o uvođenju dodatnih ekonomskih sankcija Sjevernoj Koreji, saopštili su danas zvaničnici i diplomate.

"Komitet za politiku i bezbjednost koji okuplja ambasadore EU danas je dogovorio paket novih autonomnih mjera", rekao je zvaničnik EU, prenosi Rojters.

On je kazao da bi oko osam novih zvaničnika Sjeverne Koreje trebalo da budu dodati na spisak sankcija EU.

Odluku o novim sankcijama najvjerovatnije će donijeti ministri spoljnih poslova EU na sljedećem redovnom sastanku 16. oktobra.

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je danas da je potpisao izvršnu uredbu kojom se Sjedinjenim Američkim Državama omogućava da uvedu sankcije pojedinačnim kompanijama i institucijama koje finansiraju trgovinu sa Sjevernom Korejom.

"Naša nova izvršna uredba presjeći će izvore prihoda iz kojih se finansiraju napori Sjeverne Koreje u razvijanju najsmrtonosnijeg oružja koje je poznato čovječanstvu", rekao je Tramp novinarima uoči radnog ručka sa liderima Japana i Južne Koreje.

Bonus video: