Zaustavljen haos u Brazilu nakon upada demonstranata u državne institucije

Pristalice bivšeg predsjednika Žaira Bolsonara upale u Kongres, predsjedničku palatu i Vrhovni sud

22838 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Brazilske snage bezbjednosti uspjele su zaustaviti velike nerede u nedjelju, u kojim su stotine pristalica bivšeg predsjednika Žaira Bolsonara upale u Kongres, predsjedničku palatu i Vrhovni sud, u onome što je predsjednik Luis Inasio Lula da Silva osudio kao "fašistički" napad.

Nakon nekoliko sati haosa 8. januara uslijedila je masovna operacija istjerivanja demonstranata iz institucija i privođenja, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Brazil neredi
foto: Reuters

Snage bezbjednosti su koristile policiju za nerede na konjima, vodene topove i bombe sa suzavcem ispaljene iz helikoptera kako bi zaustavile demonstrante.

Lula, koji je bio u jugoistočnom gradu Ararakuara u posjeti regiji pogođenom teškim poplavama, potpisao je dekret kojim je naredio intervenciju federalnih snaga u Braziliji. Nacionalna garda je zatim ušla u grad i centar je zatvoren na 24 sata.

Brazil neredi
foto: Reuters

Predsjednik je poručio je da će počinioci biti kažnjeni nakon što su pristalice bivšeg predsjednika države, ekstremnog desničara Žaira Bolsonara upale u državne institucije.

Kako se vidjelo na snimcima CNN-a policija je privela desetine demonstranata ispred predsjedničke palate.

Da Silva, poznatiji kao Lula, rekao je da "nema presedana u istoriji zemlje" za scene viđene na Kongresu i na Vrhovnom sudu. Nasilje je nazvao "djelima vandala i fašista".

Lula, koji je bio na službenom putu u državi Sao Paulo, vratio se u Braziliju i obišao predsjedničku palatu i Vrhovni sud, javila je jutros televizija Globo.

Predsjednik krivi snage bezbjednosti

Lula je izjavio kako "policija nije uradila baš ništa". "Samo su pustili demonstrante unutra", naveo je, kritikujući snage bezbjednosti Federalnog okruga (DF) Brazilije.

Predsjednik Brazila
Predsjednik Brazilafoto: Reuters

"Bilo je, rekao bih, nekompetentnosti, zle volje ili nenamjernosti ljudi koji brinu o javnoj bezbjednosti u Okrugu. Nije prvi put. Vidjećete na slikama da oni (policajci) vode ljude u šetnji do Praça dos Três Powers", rekao je predsjednik.

"Saznaćemo ko su finansijeri ovih vandala koji su otišli u Braziliju i svi će platiti po sili zakona", dodao je on.

Brazil neredi
foto: Reuters

Demonstranti su gađali policiju, razbijali prozore i uništavali unutrašnjost institucija.

Kampovanje preraslo u nerede

Demonstranti, koji su razbili prozore na zgradi, kampovali su u blizini, javlja BBC. Mnogi od njih su napravili kampove u gradovima širom Brazila, neki od njih izvan vojnih kasarni.

Brazil neredi
foto: Reuters

Izgledalo je kao da je njihovo kretanje obuzdano Lulinom inauguracijom - kampovi su demontirani i nije bilo nereda na dan kada je položio zakletvu. Ali scene od nedjelje pokazuju da su ta predviđanja bila preuranjena, navodi BBC.

Ministar pravde i javne bezbjednosti Flavio Dino nazvao je invaziju "apsurdnim pokušajem nametanja volje (demonstranata) silom".

Brazil neredi
foto: Reuters

Bolsonarove pristalice pozivaju na vojnu intervenciju i ostavku Da Silve koji je pobijedio svog ekstremno desničarskog rivala na izborima u oktobru.

Podrška Luli iz Vašingtona i Brisela

Predsjednik SAD Džo Bajden u nazvao "nečuvenim" napad na vladine zgrade. To je bio njegov prvi direktan javni komentar dešavanja u Braziliji.

Prethodno je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven osudio napad na vladine zgrade u Braziliji i rekao da predsjednik Bajden prati situaciju.

Brazil neredi
foto: Reuters

"Sjedinjene Države osuđuju svaki napor da se podriva demokratija u Brazilu. Predsjednik Bajden pomno prati situaciju i naša podrška brazilskim demokratskim institucijama je nepokolebljiva", napisao je na Tviteru.

Lideri Evropske unije (EU) osudili su takođe upad demonstranata.

"Moja apsolutna osuda napada na demokratske institucije Brazila", napisao je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel na Tviteru.

"Puna podrška predsjedniku Luli Inasiju Da Silvi, demokratski izabranom od strane miliona Brazilaca putem poštenih i slobodnih izbora", dodao je.

Brazil neredi
foto: Reuters

Visoki predstavnik Unije za vanjsku politiku Žozep Borelj rekao je da je "zaprepašćen aktima nasilja i ilegalne okupacije" koje su izveli "nasilni ekstremisti" u brazilskoj prijestolnici Braziliji.

"Puna podrška predsjedniku i njegovoj vladi, Kongresu i Federalnom vrhovnom sudu. Brazilska demokratija će prevladati nad nasiljem i ekstremizmom", napisao je na Tviteru.

"Mjesto za rješavanje političkih razlika je unutar brazilskih demokratskih institucija, a ne putem nasilja na ulicama", dodao je.

Brazil neredi
foto: Reuters

Predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola tvitovala je na portugalskom da je duboko zabrinuta zbog onoga što se dešava u Brazilu i da se demokratija uvijek mora poštovati.

Lideri iz Latinske Amerike osudili nasilje

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopes Obrador osudio je "nedemokratski pokušaj puča od strane konzervativaca u Brazilu, podstaknut od strane lidera oligarhijske moći, njenih glasnogovornika i fanatika".

"Lula nije sam, on ima podršku progresivnih snaga u svojoj zemlji, Meksiku, američkom kontinentu i svijetu", napisao je Lopes Obrador na Tviteru.

Čileanski predsjednik Gabriel Borić rekao je da Brazil ima "punu podršku u suočavanju s ovim kukavičkim i podlim napadom na demokratiju".

Brazil neredi
foto: Reuters

Kolumbijski predsjednik Gustavo Petro rekao je da je "fašizam odlučio izvesti državni udar", dok je meksički ministar vanjskih poslova Marselo Ebrard rekao da Meksiko izražava "punu podršku administraciji predsjednika Lule, izabranoj narodnom voljom".

Lula je tijesno pobijedio na predsjedničkim izborima u oktobru u drugom krugu, postigavši 50,9 posto prema Bolsonarovim 49,1 posto.

U svom inauguracionom govoru obećao je da će obnoviti zemlju u "strašnim ruševinama". On je osudio politiku svog prethodnika, koji je otišao u SAD kako bi izbjegao ceremoniju primopredaje.

Poput 6. januara u Kapitolu

Scene u Braziliji liče na događaje u američkom Kapitolu 6. januara prije dvije godine kada su tamo upale pristalice Donalda Trampa - a postoje i dublje veze, navodi BBC.

Bivši predsjednik Donald Tramp i neki od njegovih ključnih saveznika koji šire glasine o izbornoj prevari i dezinformacijama oko američkih izbora 2020. imaju veze s Bolsonarom.

Brazil neredi
foto: Reuters

Bolsonarov sin Eduardo sastao se s Trampom u novembru, a razgovarao je i sa Trampovim savjetnicima Džejsonom Milerom i Stivenom Benonom, prema izvještajima Vašington posta i drugih novinskih agencija.

Benon je posvetio nekoliko epizoda svog podkasta tvrdnjama o izbornoj prevari i promovisao hashtag #BrazilianSpring, očigledan pokušaj da se podstakne masovna mobilizacija protiv predsjednika Lule.

Na mreži, Bolsonarove pristalice agituju o egzistencijalnoj nacionalnoj krizi i navodnom "komunističkom preuzimanju vlasti" – potpuno istoj retorici koja je pokrenula demonstrante u Vašingtonu prije dvije godine.

Na Telegramu i Trampovoj društvenoj mreži Truth, jedan od ključnih organizatora pro-Trampove kampanje "Stop the Steal" ohrabrivao je masu, pišući: "Uradite sve što je potrebno!"

Bonus video: