Djeca u UAE će učiti o holokaustu

Arapske države većinom odbijaju da diplomatski priznaju Izrael zbog okupacije palestinske zemlje i holokaust se uglavnom ne izučava u školama

4025 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Ujedinjeni Arapski Emirati će uključiti izučavanje holokausta u nastavni program za istoriju u osnovnim i srednjim školama širom zemlje, saopštila je ambasada te zemlje u Sjedinjenim Državama.

Ambasada nije navela više detalja o nastavnom programu, a ministarstvo prosvjete u Emiratima juče nije izdalo zvanično saopštenje, prenijela je agencija Asošijetid pres.

Objava je uslijedila nakon što je UAE normalizovala odnose sa Izraelom 2020. u okviru dogovora kojem je posredovala administracija predsjednika Donalda Trampa.

"Obrazovanje o holokaustu je imperativ za čovječanstvo a previše država, predugo, nastavlja da umanjuje holokaust iz političkih razloga"

”Nakon istorijskih Abrahamovih sporazuma, UAE će sada uključiti holokaust u nastavni program za osnovne i srednje škole”, objavila je ambasada na Tviteru, podsjećajući na dogovor o normalizaciji u okviru kojeg su Bahrein i kasnije Moroko priznali Izrael.

Ambasdorka Debora Lipštad, specijalna američka izaslanica za praćenje i borbu protiv antisemitizma, pohvalila je saopštenje.

”Obrazovanje o holokaustu je imperativ za čovječanstvo a previše država, predugo, nastavlja da umanjuje holokaust iz političkih razloga”, objavila je Lipštadova na Tviteru. “Pohvaljujem UAE zbog ovog koraka i očekujem da drugi uskoro slijede ovaj primjer”.

Saopštenje je objavljeno u trenutku kada je u Abu Dabiju juče počeo sastanak radnih grupa Negev foruma, koje su nastale kao rezultat normalizacije.

U holokaustu nacistička Njemačka je sistematski ubila šest miliona evropskih Jevreja tokom Drugog svjetskog rata. Izrael, osnovan 1948. godine kao utočište za Jevreje nakon holokausta, automatski daje državljanstvo svakome jevrejskog porijekla, podsjeća AP.

Druge arapske države odbijaju da diplomatski priznaju Izrael zbog višedecenijske okupacije zemlje koju Palestinci žele za svoju buduću državu i u većini se holokaust ne izučava u okviru nastavnog programa.

Saopštenje UAE je tako uslijedilo nakon što su druge arapske države osudile ultranacionalističkog ministra izraelske vlade zbog njegove posjete žarišnoj svetoj lokaciji u Jerusalimu. To je bila njegova prva posjeta od kako je nova desničarska vlada premijera Benjamina Netanjahua preuzela dužnost.

Mjesto, Jevrejima poznato kao Hramska gora a muslimanima kao Plemenito svetilište, najsvetije je mjesto u judaizmu, gdje su se nalazili antički biblijski hramovi. Danas se tu nalazi džamija Al Aksa, treće najsvetije mjesto u islamu. Od izraleske okupacije 1967, Jevrejima je dozvoljeno da posjećuju, ali ne i da se mole u džamiji.

Bonus video: