Pet miliona djece umrlo 2021. prije petog rođendana

Djeca rođena u subsaharskoj Africi izložena najvećem riziku od dječje smrti u svijetu

3975 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Procjenjuje se da je oko pet miliona djece umrlo 2021. prije nego što je navršilo pet godina, pokazuju podaci Ujedinjenih nacija objavljeni u utorak.

Najnovije procjene koje je objavila Međuagencijska grupa Ujedinjenih nacija za procenu smrtnosti djece (UN IGME) također pokazuju da je 2,1 miliona djece i mladih od pet do 24 godine umrlo tokom istog razdoblja, što odgovara jednom smrtnom slučaju svake 4,4 sekunde.

Zasebni izvještaj UN grupe otkriva i da je 1,9 miliona beba mrtvorođeno u 2021. Mnogi od tih slučajeva su se mogli izbjeći uz bolju zdravstvenu zaštitu, navodi se u izvještaju.

„Tako rasprostranjena tragedija koja se može spriječiti nikada ne bi trebalo da se prihvati kao neizbježna“, rekla je Vidija Ganeš iz UNICEF-a.

„Napredak je moguć uz jaču političku volju i ciljano ulaganje u ravnopravan pristup primarnoj zdravstvenoj zaštiti za svaku ženu i dijete.“

Dok su se stvari ukupno popravile od 2000. godine – s globalnom stopom smrtnosti djece mlađe od pet godina koja je pala za 50 odsto, padom od 36 odsto stope smrtnosti starije djece i mladih i smanjenjem stope mrtvorođenih za 35 odsto – „napredak je bitno smanjen od 2010“, stoji u saopštenju.

Upozorava se da će gotovo 59 miliona djece i mladih umrijeti prije 2030. ako se „ne preduzmu brze mjere za poboljšanje zdravstvenih usluga“, prenosi Hina.

Izvještaji su takođe pokazali da je subsaharska Afrika odgovorna za 56 odsto svih smrtnih slučajeva mlađih od pet godina u 2021, a djeca rođena u toj regiji izložena su najvećem riziku od dječje smrti u svijetu.

Bonus video: