Bijela Kuća: Povjerljiva dokumenta pronađena u Bajdenovoj kući u Delaveru

Specijalni pravni savjetnik predsjednika Ričard Zauber rekao je poslije otkrića prvih dokumenata, koje su pronašli Bajdenovi lični advokati, da su ispitali druga mjesta gdje je moguće da su dokumenta poslata na kraju Bajdenovog potpredsjedničkog mandata 2017. godine

3226 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Dokumenti sa oznakom povjerljivo iz vremena kada je američki predsjednik Džo Bajden bio potpredsjednik zemlje pronađeni su u njegovoj kući u Vilmingtonu u američkoj državi Delaver, saopštila je Bijela kuća.

Ovo je objavljeno samo nekoliko dana pošto su osjetljiva dokumenta takođe pronađena u kancelariji Bajdenovog bivšeg instituta u Vašingtonu.

Specijalni pravni savjetnik predsjednika Ričard Zauber rekao je poslije otkrića prvih dokumenata, koje su pronašli Bajdenovi lični advokati, da su ispitali druga mjesta gdje je moguće da su dokumenta poslata na kraju Bajdenovog potpredsjedničkog mandata 2017. godine.

Zauber je rekao da je "mali broj" dokumenata sa oznakom povjerljvo pronađen na mjestu za odlaganje u Bajdenovoj garaži u Vilmingtonu, a jedan dokument je nađen u susjednoj sobi.

Zauber je rekao da je ministarstvo pravde "odmah obaviješteno" po nalasku dokumenata i da je advokatsko odjeljenje preuzelo dokumente.

Bajden je ranije rekao da je bio "iznenađen kada je saznao da postoje bilo kakvi zvanični dokumenti u njegovoj privatnoj kancelariji", ali da su njegovi advokati uradili ono što je trebalo da urade - odmah pozvali Nacionalni arhiv.

Bez obzira na reviziju ministarstva pravde, i samo otkriće da je Bajden potencijalno pogrešno rukovao povjerljivim ili predsjedničkim papirima, stvoriće političke probleme za predsjednika koji je odluku bivšeg predsednika Donalda Trampa da čuva stotine takvih zapisa u svojoj vili na Floridi nazvao "neodgovornom", prenosi Glas Amerike.

Bonus video: