Bajden: SAD i svijet se bore protiv autokratskih sila

Bajden je prvi američki predsjednik koji je održao govor, povodom godišnjice rođenja Marthina Lutera Kinga, u Baptističkoj crkvi Ebenezer u Atlanti

5937 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden poručio je u nedjelju, 15. januara, da je demokratija "u opasnom trenutku" i da "put treba da pokažu život i nasljeđe borca za ljudska prava Marthina Lutera Kinga mlađeg.

Bajden je prvi američki predsjednik koji je održao govor, povodom godišnjice rođenja Marthina Lutera Kinga, u Baptističkoj crkvi Ebenezer u Atlanti.

Riječ je o crkvi u kojoj je King održao neke od najvažnijih političkih govora, sve do atentata 1968. godine.

"Moja poruka ovom narodu na ovaj dan je da idemo naprijed, idemo zajedno, kada biramo demokratiju umesto autokratijom, zajednicu umjesto haosa", rekao je Bajden.

Osudio je sve koji se služe "rasizmom, ekstremizmom, pobunom" i rekao da se borba za očuvanje demokratije odvija u sudnicama, na izborima, na protestima i na druge načine.

Amerikancima je poručio da u životu Martina Lutera Kinga mlađeg potraže lekcije kako bi premostili međusobne razlike i iskorijenili nepravde.

f
foto: Reuters

Bajden je govorio u baptističkoj crkvi Ebenezer na poziv tamošnjeg pastora, senatora Rafaela Vornoka iz redova Demokrata, ističući da se SAD i svijet bore protiv "autokratskih sila".

"Činjenica je da stojim ovdje u kritičnom trenutku za SAD i svijet. Jesmo li ljudi koji će izabrati ljubav umjesto mržnje. Ovo su pitanja našeg vremena i razlog zašto sam ovdje", kazao je.

Martin Luter King bio je američki baptistički sveštenik i aktivista za građanska prava. Ubijen je 1968. u Mefhisu u Tenesiju, u 39. godini.

Mnogi američki predsjednici posjetili su Ebenezer kako bi odali počast Kingu, uglavnom u vrijeme njegovog rođendana. No, Bajden je prvi predsjednik koji je govorio s propovjedaonice na redovnoj nedjeljnoj misi.

Biden je za predsjednika izabran 2020. godine, a uskoro bi trebalo da najavi svoju predsjedničku kandidaturu za sljedeći mandat.

Bonus video: