SAD uvode vizna ograničenja za 25 pojedinaca iz Bjelorusije zbog suđenja liderki opozicije

Među zvaničnicima kojima će biti uvedene restrikcije su poslanici Skupštine Bjelorusije zbog njihove uloge u donošenju zakona kojim bi se odobrila smrtna kazna za osobe osuđene za navodne "pokušaje terorističkih akata"

2633 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

SAD uvode restrikcije na vize za 25 pojedinaca iz Bjelorusije zbog početka suđenja u odsustvu liderki bjeloruske opozicije Svetlani Tihanovskoj.

Stejt department je u saopštenju to okarakterisao kao politički motivisano suđenje i nastavak represije vlasti predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Optužbe protiv Tihanovske i drugih prodemokratskih aktivista ocijenili su kao neosnovane, i kao odgovor najavili uvođenje viznih ograničenja za 25 pojedinaca zbog "umiješanosti u podrivanje demokratije".

"Nećemo stajati po strani dok ovaj režim nastavlja da maltretira i vrši represiju nad mirnim demonstrantima, demokratskom opozicijom, novinarima, sindikalcima, aktivistima, braniocima ljudskih prava i ostalih ljudi u Bjelorusiji", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Među zvaničnicima kojima će biti uvedene restrikcije su poslanici Skupštine Bjelorusije zbog njihove uloge u donošenju zakona kojim bi se odobrila smrtna kazna za osobe osuđene za navodne "pokušaje terorističkih akata".

Ta optužba se, navode, koristi za represiju i zastrašivanje demokratske opozicije i građanskog društva.

"Neki od ovih pojedinaca su podržali zakon o oduzimanju državljanstva onima koji su otišli van zemlje, a koji su optuženi za 'ekstremizam' i oduzimanje imovine zbog preduzimanja 'neprijateljskih radnji prema Bjelorusiji', takođe u cilju suzbijanja i zastrašivanja demokratske opozicije i civilnog društva", dodaje se.

Bonus video: