Ukrajinci završavaju u Kambodži obuku o uklanjanju mina

Kambodža je još uvijek zatrpana minama iz tri decenije rata i unutrašnjih sukoba koji su okončani 1998. godine, dok se Ukrajina sa ruskom invazijom na njenu teritoriju suočila prije godinu dana

919 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Grupa od 15 ukrajinskih deminera danas je završila sedmodnevnu obuku u Kambodži, gdje su stručnjaci koji čiste minska polja u jednoj od eksplozivom najzagađenijih država na svijetu, podijelili svoja znanja sa novopridošlicama u opasnom poslu.

Kambodža je još uvijek zatrpana minama iz tri decenije rata i unutrašnjih sukoba koji su okončani 1998. godine, dok se Ukrajina sa ruskom invazijom na njenu teritoriju suočila prije godinu dana.

Ukrajinski deminer rekao je novinarima da je njegov tim zahvalan na obuci, ističući da je u njegovoj državi "veoma teška sitacija" jer su već povrijeđena 64 deminera a 13 je poginulo na dužnosti

Nevladina organizacija Landmajn Monitor (Landmine Monitor) je u svom izvještaju za 2022. navela i Kambodžu i Ukrajinu među devet zemalja sa "masovnom" kontaminacijom minama, što znači da su imale više od 100 kvadratnih kilometara neočišćenih polja.

Ukrajinski deminer je naveo da je glavni izazov za sve njegove kolege velik obim posla, ali da je od ključnog značaja obezbijediti da se sve mine uklone prije nego što se ljudi vrate u sela i farme.

Kambodžanski demineri su među najiskusnijima na svijetu, a nekoliko hiljada ih je upućeno u protekloj deceniji da pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija rade u Africi i na Bliskom istoku.

Tim Ukrajinaca je bio na različitim lokacijama tokom prošle nedelje i učio je da koristi jedan napredni japanski detektor mina

Grupa deminera se sjutra vraća u Ukrajinu odakle će obuku nastaviti redovnim video konferencijskim pozivima, a tim od tri do pet kambodžanskih stručnjaka otputovaće u Poljsku u aprilu da obuči tom poslu nove grupe Ukrajinaca.