Pronađeno još povjerljivih dokumenata u kući Džozefa Bajdena

"Ne kajem se. Mislim da ćete otkriti da tamo nema ničega", rekao je ranije tokom sedmice Bajden

6012 pregleda 7 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih država otkrilo je više povjerljivih dokumenata tokom pretresa kuće predsjednika SAD Džozefa Bajdena u gradu Vilmingtonu, u saveznoj državi Delaver, saopštio je predsjednikov advokat Bob Bauer.

Bajden je omogućio pristup svojoj kući kako bi se ''izvršio pretres svih prostorija u potrazi za potencijalnom potpredsjedičkom evidencijom i potencijalnim povjerljivim materijalom", navodi se u saopštenju Bajdenovog advokata, a prenosi Euronews Srbija.

Tokom pretresa, koji je trajao više od 12 sati, pronađeni su dokumenti iz Bajdenovog mandata u američkom Senatu, u čijem je sastavu bio 36 godina, dok su drugi dokumenti iz perioda kada je vršio funkciju potpredsjednika SAD.

Advokat je naveo da ni Bajden ni njegova supruga nisu bili prisutni tokom pretresa.

Inače, Bajden je prije nekoliko dana rekao da se "ne kaje" zbog toga što su povjerljiva dokumenta pronađena u njegovoj kući i bivšoj kancelariji i da vjeruje da će taj problem biti riješen.

"Ne kajem se. Mislim da ćete otkriti da tamo nema ničega. U potpunosti sarađujemo i radujemo se brzom rješavanju ovog problema", rekao je Bajden novinarima u četvrtak dok je obilazio štetu nastalu u olujama u Kaliforniji.

Dodao je da su dokumenti odmah nakon što su pronađeni predati Državnom arhivu. Bajdenov advokatski tim saopštio je prošle nedjelje da je u novembru otkrio oko 10 dosijea u zaključanom ormaru u Pen Bajden centru u Vašingtonu.

Dva dana kasnije, 12. januara, Bijela kuća je saopštila da je u Bajdenovoj kući pronađen drugi set povjerljivih dokumenata iz vremena kada je bio potpredsjednik u administraciji Baraka Obame.

Bajdenovi advokati pronašli su dokumente u garaži Bajdenove kuće u gradu Vilmingtonu u državi Delaver, a jedan povjerljivi dokument pronađen je u sobi pored garaže, navela je tada Bijela kuća.

Bonus video: