Iran kaže da donosi recipročne mjere posle novih sankcija EU i Velike Britanije

Iran je "snažno osudio" sankcije usvojene u ponedjeljak, i "uskoro će objaviti spisak novih sankcija" uperenih protiv pojedinaca ili entiteta "koji krše ljudska prava ili promovišu terorizam" u Evropi ili Velikoj Britaniji, rekao je portparol iranskog minstarstva spoljnih poslova u saopštenju

1755 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iran je objavio danas da će donijeti recipročne mjere kao odgovor na nove sankcije koje su usvojile protiv njega Evropska unija i Velika Britanija posle pokrenutih protesta u zemlji.

Iran je "snažno osudio" te sankcije usvojene u ponedjeljak, i "uskoro će objaviti spisak novih sankcija" uperenih protiv pojedinaca ili entiteta "koji krše ljudska prava ili promovišu terorizam" u Evropi ili Velikoj Britaniji, rekao je portparol iranskog minstarstva spoljnih poslova u saopštenju.

Na sastanku u Briselu ministri spoljnih poslova EU juče su dodali 37 iranskih pojedinaca ili entiteta na spisak svojih sankcija protiv Irana zbog kršenja ljudskih prava.

Ovaj novi četvrti paket sankcija usvojen je u kontekstu rastućih tenzija između Irana i Evropljana koji optužuju Teheran za represiju tokom demonstracija organizovanih posle smrti Mahse Amini 16. septembra, i za isporuku dronova Rusiji u okviru rata u Ukrajini.

EU je juče donijela sankcije protiv iranskog režima zbog nesrazmjerne upotrebe sile na nenasilne demonstrante, protiv sopstvenih ljudi.

Na spisku sankcija su četiri pripadnika iranskih Čuvara revolucije i 12 vojnih jedinica tih snaga.

EU je takođe uvela zamrzavanje imovine i zabranu viza i dobijanje finansiranja iz EU za više od 60 iranskih zvaničnika i entiteta zbog represije tokom demonstracija koje su uslijedile poslije smrti Mahse Amini.

Istovremeno Britanci su dodali pet osoba i dva entiteta na svoj spisak sankcija protiv Irana, čime je ukupno 50 osoba ili entiteta sankconisano kao odgovor na "kršenja ljudskih prava" Teherana, prema britanskom ministarstvu spoljnih poslova.

"Odluke EU i britanske vlade pokazuju njihovu nesposobnost da razumiju realnosti u Iranu", rekao je portparol iranske diplomatije.

Prema iranskom ministarstvu spoljnih poslova te mjere takođe pokazuju "frustraciju" tih zemalja "što nisu uspjele da izazovu nestabilnost u Iranu uprkos velikom trudu i troškovima".

Iranske vlasti nazivaju proteste poslednjih mjeseci neredima koji ohrabruju zemlje i organizacije neprijateljski nastrojene prema Iranu.

Stotine ljudi, među kojima i pripadnici bezbjednosnih snaga, ubijeno je tokom demonstracija, a hiljade su uhapšene. Četvoro muškaraca je pogubljeno, što je izazvalo međunarodne kritike.

Iran je 12. decembra sankcionisao britansku obaveštajnu službu MI5, britanske vojne zvaničnike kao i njemačke političke ličnosti u znak odmazde zbog prethodnih sankcija koje je donijela evropska strana. Iran je takođe sankcionisao satirični časopis Šarli Ebdo i persijsko odjeljenje Radija Slobodna Evropa.

Bonus video: