Istraga o bezbjednosti sirupa za kašalj

Nakon što se kontaminirani sirupi povezuju sa smrću više od 300 djece, SZO razmatra da li da savjetuje porodicama širom svijeta da generalno preispitaju upotrebu tog medikamenta

11620 pregleda 3 komentar(a)
Majke djece preminule od povrede bubrega koja se povezuje sa upotrebom sirupa za kašalj u sudnici u Džakarti u Indoneziji, Foto: Rojters
Majke djece preminule od povrede bubrega koja se povezuje sa upotrebom sirupa za kašalj u sudnici u Džakarti u Indoneziji, Foto: Rojters

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) istražuje da li postoji veza između proizvođača čiji se kontaminirani sirupi za kašalj povezuju sa smrću preko 300 djece u tri države, kazao je za izvor agencije Rojters.

Navodeći “neprihvatljive nivoe” toksina u proizvodima, SZO traži dodatne informacije o konkretnim sirovim materijalima koje je šest proizvođača u Indiji i Indoneziji koristilo za proizvodnju medikamenata povezanih sa nedavnim smrtnima slučajevima, kao i da li su ih kompanije nabavile od istog snabdjevača, kazao je izvor britanske agencije. SZO nije imenovala nijednog snabdjevača.

Policija na ulazu u sjedište farmaceutske kompanije “Marion Biotech” u Noidi u Indiji
Policija na ulazu u sjedište farmaceutske kompanije “Marion Biotech” u Noidi u Indijifoto: REUTERS

SZO takođe razmatra da li da savjetuje porodicama širom svijeta da generalno preispitaju upotrebu sirupa za kašalj za djecu dok ne bude riješeno pitanje bezbjednosti nekih od ovih proizvoda, navodi Rojters. Eksperti SZO procjenjuju dokaze da li su, ili kada, takvi proizvodi uopšte medicinski potrebni djeci, dodao je Rojtersov izvor.

Smrtni slučajevi djece od akutne povrede bubrega počeli su u julu 2022. u Gambiji, nakon čega su zabilježeni u Indoneziji i Uzbekistanu. SZO je saopštila da su smrtni slučajevi povezani sa sirupima za kašalj, koji se kupuju bez ljekarskog recepta, a koji je sadržao poznati toksin, dietilen glikol ili etilen glikol.

SZO je do sada identifikovala šest proizvođača ljekova u Indiji i Indoneziji koji su proizveli sirupe. Te kompanije su odbile da komentarišu istragu ili su negirale upotrebu kontaminiranih materijala, ističe Rojters.

”Ovo je za nas najveći prioritet, kako više ne bi bilo smrtnih slučajeva djece zbog nečega što je lako spriječiti”, kazala je portparolka SZO Margaret Haris, bez iznošenja više detalja.

Zdravstvena agencija UN saopštila je u ponedjeljak da je proširila istragu o potencijalnoj kontaminaciji sirupa za kašalj dietilen glikolom i etilen glikolom na još četiri države gdje su isti proizvodi u prodaji: Kambodžu, Filipine, Istočni Timor i Senegal. Pozvala je druge vlade i globalnu fasrmaceutsku industriju da sprovedu hitne provjere kako bi izbacile iz upotrebe ljekove koji ne zadovoljavaju standarde i unaprijedile regulative.

Sirup za kašalj
foto: REUTERS

Međunarodna federacija farmaceutskih proizvođača i udruženja (IFPMA) navela je u jučerašnjem saopštenju da njeni članovi “već postupaju onako kako traži SZO” u skladu sa nacionalnim i međunarodnim smjernicama.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare, direktorka SZO za pristup ljekovima, Hanan Balki, kazala je da bi još djece moglo biti pogođeno. “Moguće je da ima djece koja su izložena ovim medikamentima, a da toga nijesu svjesna”, kazala je ona novinarima, dodajući da je potrebna transparentnost svih u lancu snabdijevanja kako bi se pozbavili problemom.

SZO je već u oktobru 2022. i ranije ovog mjeseca izdala konkretna upozorenja na sirupe za kašalj dva indijska proizvođača, “Maiden Pharmaceuticals” i “Marion Biotech”. Naveli su da su njihovi sirupi povezani sa smrtnim slučajevima u Gambiji i Uzbekistanu i upozorili građane da ih ne koriste.

Proizvodne fabrike ovih kompanija su zatvorene. Kompanija “Maiden” sada pokušava da ponovo otvori postrojenja nakon što je indijska vlada u decembru objavila da testovi nijesu pokazali da postoji problem sa njihovim proizvodima.

SZO, koja sarađuje sa indonežanskom regulatornom agencijom za ljekove, takođe je objavila upozorenje na sirup za kašalj četiri indonežanska proizvođača: “PT Yarindo Farmatama”, “PT Universal Pharmaceutical”, “PT Konimex” i “PT AFI Farma”.

Advokat kompanije “PT Universal Pharmaceutical Industries”, Hermansjah Hutagalung, kazao je da su oni povukli sa tržišta sve sirupe za kašalj koje smatraju opasnim. “Ganjajte snabdjevače, oni su pravi kriminalci”, kazao je Hutagalung. “Oni su ti koji krivotvore sirove sastojke falsifikujući dokumenta sve do farmaceutskih kompanija”, rekao je on ne precizirajući na koje snabdjevače misli.

SZO je saopštila da su sirupi kontaminirani dietilen glikolom i etilen glikolom, koje je nazvala “toksičnim hemikalijama koje se koriste kao industrijski razgrađivači i sredstva protiv smrzavanja, a mogu biti fatalni čak i u malim količinama”. Njihovi toksični efekti uključuju nemogućnost mokrenja, otkazivanje bubrega i smrt.

Smrtni slučajevi su naglasili potencijalni jaz u globalnoj regulaciji često korištenih ljekova, uključujući i nadzor fabrika i lanaca snabdijevanja, naročito onih koji proizvode za države u razvoju kojima nedostaju resursi za praćenje bezbjednosti ljekova.

SZO postavlja smjernice za standarde proizvodnje ljekova na globalnom nivou i podržava istrage o propustima, međutim nema zakonski mandat niti ovlaštenje da preduzima direktne aktivnosti protiv prekršitelja.

Bonus video: