Francuski vojnici se povlače iz Burkine Faso za mjesec dana

Oko 400 pripadnika francuskih specijalnih snaga bazirani su u Burkini Faso u okviru šireg vojnog prisustva čiji je cilj borba protiv ekstremista u afričkoj oblasti Sahel

6715 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Francusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da će se francuski vojnici raspoređeni da se bore protiv ekstremista u zapadnoj afričkoj državi Burkini Faso povući u roku od mjesec dana na zahtjev vojnih vlasti zemlje, koji je upućen poslije sličnog poteza iz susjednog Malija.

Visokom zvaničniku u francuskom ministarstvu spoljnih poslova zvanično je od Burkine Faso predata odluka da se prekida sporazum iz 2018. o prisustvu francuskih vojnika u zemlji.

"Poštovaćemo odredbe ovog sporazuma" koji predviđa da odluka stupa na snagu mjesec dana poslije pismenog obavještenja, rekao je francuski zvaničnik.

Oko 400 pripadnika francuskih specijalnih snaga bazirani su u Burkini Faso u okviru šireg vojnog prisustva čiji je cilj borba protiv ekstremista u afričkoj oblasti Sahel.

Antifrancusko raspoloženje poraslo je u Burkini Faso, bivšoj francuskoj koloniji, od kada je vođa vojne hunte Ibrahim Traore preuzeo vlast u septembru. Traore je otvorenije bio za saradnju sa drugim zemljama, posebno Rusijom.

Demonstranti su izašli na ulice glavnog grada Uagadugua ovog mjeseca da traže izbacivanje francuskog ambasadora i zatvaranje francuske vojne baze sjeverno od glavnog grada.

Ovaj potez vlasti u Burkini Faso uslijedio je pet mjeseci od kada je Francuska završila povlačenje iz Malija poslije devet godina borbe protiv islamističkih ekstremista zajedno sa regionalnim trupama. Mnogi od francuski vojnici sada su bazirani u Nigeru i Čadu.

Oko 3.000 francuskih vojnika nalazi se u regionu Sahela.

Bonus video: