Devet Palestinaca ubijeno u sukobima s izraelskom vojskom

Palestinska ministarka zdravlja je saopštila novinarima da je ubijena 60-godišnja žena i još troje Palestinaca, a da je najmanje 13 ranjeno, ali je broj ubijenih naglo porastao

2174 pregleda 0 komentar(a)
Posljedice napada u gradu Dženinu, Foto: Reuters
Posljedice napada u gradu Dženinu, Foto: Reuters

Najmanje devet Palestinaca jutros je ubijeno, u sukobima s izraelskim vojnicima u gradu Dženinu na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

"Situacija u (palestinskom izbjegličkom) logoru je kritična", navela je u saopštenju palestinska ministarka zdravlja Mai-Al Kaila i dodala da su izraelski vojnici bacali posude s suzavcem u dječije odjeljenje tamošnje bolnice, prenio je Frans pres.

Izraelska vojska je u kratkom saopštenju objavila da je ušla u izbjeglički logor Dženin, uporište ekstremista na Zapadnoj obali, gdje se gotovo svakodnevno već gotovo godinu dana hapse osumnjičeni ekstremisti, ali nije otkrila druge detalje, prenio je AP.

Izraelski javni servis Kan je prenio da su vojnici namjeravali da uhapse člana Islamskog džihada koji je navodno pripremao veliki "teroristički napad".

Lokalno krilo te ekstremističke organizacije je saopštilo da su njeni članovi pucali na izraelske vojnike i aktivirali eksplozivne naprave.

Palestinska ministarka zdravlja je saopštila novinarima da je ubijena 60-godišnja žena i još troje Palestinaca, a da je najmanje 13 ranjeno, ali je broj ubijenih naglo porastao.

Ministarstvo je najprije identifikovalo 24 -godišnjeg mladića kao najnoviju žrtvu pojačanog nasilja.

Eksplozije i pucnjava su se čuli na snimcima objavljenim u palestinskim medijima. Jedan snimak pokazuje kako navodno naoružani Palestinci obaraju mali dron izraelske vojske za nadgledanje.

Napetost između Izraelaca i Palestinaca je porasla otkako je Izrael pokrenuo racije u proljeće prošle godine poslije niza palestinskih napada u kojima je ubijeno 19 ljudi. U napadima do kraja godine, broj žrtava je povećan na 30.

Od početka 2023. ubijeno je 29 Palestinaca, računajući današnje žrtve.

Po podacima izraelske organizacije za ljudska prava Becelem prošle godine ubijeno je oko 150 Palestinaca, najviše od 2004, prenosi AP.

Izrael navodi da su većina ubijenih ekstremisti, ali su ubijeni i mladići koji protestuju protiv racija i drugi ljudi koji nisu bili umješani u sukobe.

Danas je jedan od najsmrtonosnijih u posljednjim mjesecima. Palestinska ministarka zdravlja je rekla da su bolničari teško mogli da dođu do ranjenih usred sukoba i da su se dejca u bolnici gušila od suzavca.

Bolnica u Dženinu je identifikovala ubijenu ženu.

Vojno krilo povezano sa partijom Fatah, Brigade mučenika Al-Akse je saopštilo da je jedna žrtva bio njen član.

Portparol Palestinske uprave Nabil Abu Rudejne je osudio nasilje i pozvao međunarodnu zajednicu da se usprotivi.

Bonus video: