Američka vojska ubila visokog zvaničnika Islamske države u Somaliji

„Obzirom na udaljenost lokacije gdje je sprovedena operacija, procjenjuje se da nije bilo povrijeđenih ili ubijenih civila. Zaštita civila ostaje važan dio operacija komande koja promoviše veću bezbjednost za sve Afrikance“, saopštila je američka Centralna komanda za Afriku

7660 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Američke snage za specijalne operacije ubile su visokog zvaničnika Islamske države i još 10 terorističkih operativaca u udaljenoj oblasti na sjeveru Somalije, saopštili su zvaničnici administracije američkog predsjednika Džoa Bajdena.

Američka vojska saopštila je ranije juče da je sprovela uspješnu protivterorističku operaciju u Somaliji.

Meta operacije bio je Bilal al Sudani, ključni za finansijske poslove te terorističke organizacije, u planinskom kompleksu pećina.

Predsjednik Bajden je bio obaviješten prošle nedjelje o planiranoj misiji koja je organizovana poslije višemjesečnog planiranja. On je dao konačno odobrenje da se operacija sprovede ove nedjelje, rekla su dva zvaničnika koja su informisala novinare o operaciji.

Sudani, čije kretanje su godinama pratili američki obavještajni zvaničnici, igrao je ključnu ulogu u pomaganju u finansiranju operacija Islamske države u Africi kao i terorističkog ogranka te organizacije koji operiše u Avganistanu (ISIS-K), rekli su zvaničnici.

Njega je prvo primijetilo ministarstvo finansija 2012. godine zbog njegove uloge sa grupom al Šabab, odvojenom terorističkom organizacijom koja operiše u Somaliji.

„Obzirom na udaljenost lokacije gdje je sprovedena operacija, procjenjuje se da nije bilo povrijeđenih ili ubijenih civila. Zaštita civila ostaje važan dio operacija komande koja promoviše veću bezbjednost za sve Afrikance“, saopštila je američka Centralna komanda za Afriku.

Jednog Amerikanca koji je učestvovao u operaciji ujeo je vojni pas, ali nije ozbiljno povrijeđen, rekao je zvaničnik administracije.

Zvaničnici su dali malo detalja o operaciji ili okolnostima u ubistvu al Sudanija. Jedan od njih je rekao da su američke snage namjeravale da uhvate al Sudanija živog, ali da se to pokazalo da nije bilo moguće.

Ovo je objavljeno samo nekoliko dana poslije saopštenja da su američke snage sprovele napad u samodbrani sjeveroistočno od Mogadiša, glavnog grada blizu Galkada. U tom incidentu snage somalijske nacionalne armije su bile uključene u teške borbe sa oko 100 boraca Al Šabab grupe.

SAD procjenjuju da je oko 30 boraca Al Šababa ubijeno u toj operaciji.

Ta ofanziva somalijskih snaga protiv Al Šabab grupe opisana je kao najveća u više od deset godina.

Bonus video: