U Ujedinjenim nacijama izložena knjiga imena žrtava Holokausta

Velika instalacija "Knjiga imena žrtava Holokausta" donijeta je u sjedište UN u Njujorku iz Jad Vašema u Jerusalimu, Svjetskog centra sjećanja na Holokaust, navodi AP

1610 pregleda 0 komentar(a)
Antonio Gutereš, Foto: Reuters
Antonio Gutereš, Foto: Reuters

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da su nacisti pokušali da otmu imena milionima Jevreja pre nego što su ih ubili u Drugom svjetskom ratu, ali je na inauguraciji UN instalacije sa poznatim imenima 4,8 miliona žrtava Holokausta ocijenio da u tome nisu uspjeli i da ubijeni "neće nikada biti zaboravljeni".

On je sinoć uoči obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta rekao da ta izložba poziva na akciju jer su milioni žrtava neidentifikovani, a takodje poziva svijet da "zaustavi talas ljudske okrutnosti i bori se protiv antisemitizma i svih oblika rasizma svuda i uvijek kada god se manifestuje".

Velika instalacija "Knjiga imena žrtava Holokausta" donijeta je u sjedište UN u Njujorku iz Jad Vašema u Jerusalimu, Svjetskog centra sjećanja na Holokaust, navodi AP.

Visoka je dva, široka jedan i duga osam metara sa imenima 4,8 miliona žrtava ispisanim na stranicama po abecednom redu koje je do sada identifikovao Jad Vašem.

Neke stranice na kraju su prazne i simbolišu više od milion ubijenih Jevreja koji još nisu identifikovani.

Gutereš je podsjetio na dolazak zatvorenika u logor smrti Aušvic kada su njihova imena brisana i zamijenjena brojem tetoviranim na podlakticu.

Pošto su izgubili imena, izgubili su svoje živote, ali su milioni njihovih imena prikupljeni i sjećanje na njih živi, rekao je Gutereš.

Predsjedavajući Jad Vašema Dani Dajan pomenuo je dva svoja rođaka čija su imena zapisana u knjizi i rekao da su nacisti i njihovi saradnici "vodjeni manijakalnom mržnjom Jevreja i svega što su smatrali jevrejskim" težili da istrebe svakog Jevrejina svuda i da izbrišu njihova imena, identitet i kulturu.

"Ne možemo oživjeti ni jednog od miliona koje su oni ubili. Ali možemo i radimo da obnovimo njihova imena i priče žrtava", rekao je Danon.

Jad Vašem je biblijski hebrejski termin za "ime i spomenik" i Dajan je rekao da se u centru prikuplja svaki djelić informacije o životima i smrti žrtava, te da se to čini jer one ne zaslužuju ništa manje.

Centar se takodje nada da će belježenjem i učenjem o njihovim pričama pomoći u sprečavanju užasa koji bi mogli "čak i izdaleka da liče na Holokaust.

"Istorija se nikada ne ponavlja isto, ali fenomen ekstremnog antisemtizma i drugi oblici rasne mržnje i agresivnog nasilja i okrutnog diktatorstva se ponavljaju", rekao je Dajan i ocijenio da je za sprečavanje još jedne Šoe ključno sjećati se žrtava i da je Knjiga imena zato u UN i zato je to značajno.