Japan planira da legalizuje pilule za abortus

Abortus je u Japanu legalan do 22 nedjelje. Hirurška intervencija je za sada jedina dostupna opcija i za nju je obično potreban pristanak supružnika

5757 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Japansko Ministarstvo zdravlja uskoro će odlučiti da li će prvi put da legalizuje pilulu za abortus, koju je nedavno odobrila komisija stručnjaka.

Abortus je u Japanu legalan do 22 nedjelje. Hirurška intervencija je za sada jedina dostupna opcija i za nju je obično potreban pristanak supružnika.

Britanska farmaceutska kompanija "Lajnfarma" u decembru 2021. godine je podnijela zahtjev japanskim vlastima za dobijanje dozvole za prodaju pilule za abortus, koja se može koristiti na početku trudnoće.

Ta pilula je već dostupna u mnogim zemljama. Francuska je prva odobrila tu tabletu 1988. godine, dok se u SAD prodaje od 2000. godine.

Neimenovani zvaničnik japanskog ministarstva zdravlja rekao je danas Frans presu da panel eksperata "ne vidi nikakav problem" sa legalizovanjem pilule.

Prema lokalnim medijima, ljekarski recept za tu tabletu mogao bi da bude odobren već u martu.

Hirurški abortusi nisu pokriveni japanskim socijalnim osiguranjem i mogu da koštaju od 100.000 do 200.000 jena (između 700 i 1.400 evra). Abortusi u kasnijoj trudnoći su ponekad i skuplji.

Bonus video: