Francusko-italijanski konzorcijum s Katarom traga za gasom u podmorju Libana

Liban nema infrastrukturu za izvoz gasa, a nema ni gasovod za domaću potrošnju. Izrael je već počeo da ispumpava gas i isporučuje ga susjednom Jordanu i Egiptu, a juna prošle godine je potpisao sporazum o pretvaranju svog gasa u tečni u Egiptu radi izvoza brodovima u Evropu

4471 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Katar je postao partner s francuskom kompanijom "Total Eneržis" i italijanskim ENI-jem u konzorcijumu koji počinje traganje za gasom i naftom u podmorju na jugu Libana, na granici s Izraelom.

Liban i Izrael, koji su još u ratnom stanju, potpisali su u oktobru 2022. sporazum o pomorskoj granici na Sreedozemnom moru što omogućava Libanu da počne istraživanje potencijalnog polja Kana, čiji se dio nalazi u izraelskim teritorijalnim vodama, u zamjenu za isplatu kompenzacije jevrejskoj državi.

Ruski "Novatek" se 2022. povukao iz konzorcijuma za istraživaje u toj oblasti, a Katar će sada imati 30 odsto akcija, a po 35 odsto "Total" i ENI.

"Ulazak Katara u konzorcijum ima posebno politički značaj", rekao je za AFP stručnjak za energetiku Nadži Abi Ad poslije današnjeg potpisivanja sporazuma u Bejrutu. On objašnjava da angažovanje tog emirata bogatog gasom "donosi političku garanciju", posebno zbog veza Katara sa zapadnim zemljama i Izraelom.

Liban bojkotuje nekoliko bogatih zemalja Zaliva, uključujući Saudijsku Arabiju, zbog dominantnog politilkog uticaja proiranskog Hezbolaha u toj zemlji.

Danas prošireni konzorcijum je takođe zadužen za istraživanje još jednog dijela podmorja, bliže obali Libana, gdje istraživanja nisu dovela do otkrića komercijalnih količina.

Total očekuje da se istraživanje oblasti Kanu završi u narednih 12 mjeseci i koštaće oko 100 miliona dolara.

Analitičari smatraju da će Libanu biti potrebno nekoliko godina da počne eksploataciju gasa ako bude nađena dovoljna količina.

Liban nema infrastrukturu za izvoz gasa, a nema ni gasovod za domaću potrošnju. Izrael je već počeo da ispumpava gas i isporučuje ga susjednom Jordanu i Egiptu, a juna prošle godine je potpisao sporazum o pretvaranju svog gasa u tečni u Egiptu radi izvoza brodovima u Evropu.

Bonus video: