Zemljotres magnitude 6,1 pogodio kinesku oblast Sinđijang

Najsmrtonosniji zemljotres u Kini do sada je bio 2008. godine, magnitude 7,9, pogodio je provinciju Sečuan, južno od Sinđijanaga kada je stradalo gotovo 90.000 ljudi

5690 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Zemljotres magnitude 6,1 pogodio je jutros udaljeni dio sjeverozapadne kineske oblasti Sinđijang, a za sada nisu prijavljene veće štete ili da ima povrijeđenih, javila je kineska novinska agencija Sinhua.

Zemljotres je pogodio tu oblast u 7.49 po lokalnom vremenu.

Prema preliminarnim podacima kineskog Centra za zemljotrese jačina potresa je bila 6,1.

Američki geološki institut izmjerio je magnitudu 5,7.

Kineska državna televizija CCTV prikazala je snimke ljudi koje evakuišu sa aerodroma u okrugu Šahe, vidi se kako se klate sijalice i trese tlo. Vidi se i osoblje koje vrši inspekcijski pregled spoljnog dijela aerodroma.

Sinđijang je jedan je od seizmički najosjetljivijih regiona u Kini, a većina potresa bila je u slabo naseljenim djelovima izvan glavnih gradova.

Seizmolozima i drugim službama nisu prijavljeni poremećaji u lokalnoj elektro mreži, u prozvodnji nafte i gasa ili petrohemijskim industrijama, navela je Sinhua.

Najsmrtonosniji zemljotres u Kini do sada je bio 2008. godine, magnitude 7,9, pogodio je provinciju Sečuan, južno od Sinđijanaga kada je stradalo gotovo 90.000 ljudi.