Masovni otkazi u SAD - prilika za Njemačku

Njemačke kompanije pokušavaju da iskoriste otpuštanja u Silicijumskoj dolini kako bi angažovale potrebnu radnu snagu

22968 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Suočene sa skučenim tržištem rada i nedostatkom radne snage sa ključnim vještinama u oblasti programiranja, neke njemačke kompanije gledaju na hiljade otkaza zaposlenima u Silicijumskoj dolini kao na priliku da angažuju vrhunske talente.

Američka Zapadna obala je oduvijek bila glavna destinacija za ambiciozne softverske inženjere koji žele da rade u najboljem plaćenom, najelitnijem mjestu svoje profesije, ali su masovni otkazi stvorili grupu nezaposlenih što Njemačka želi da iskoristi.

”Oni otpuštaju, mi zapošljavamo”, rekao je Rajner Zugeher, direktor ljudskih resursa u Kariadu, softverskoj podružnici proizvođača automobila Folksvagen. “Imamo nekoliko stotina otvorenih pozicija u SAD, Evropi i Kini.

Usljed straha od inflacije i moguće recesije, kompanije Alfabet GOOGL.O, Majkrosoft MSFT.O i vlasnik Fejsbuka META.O saopštile su da će otpustiti skoro 40 000 ljudi.

Mada je i Njemačka na ivici recesije, njene kompanije su sporije rasle proteklih godina i poznata je kao zemlja u kojoj se poslovanje i dalje odvija faksom i kojoj tek predstoje veliki tehnološki iskorac, navodi Rojters.

Njemačka, sa jednom od najstarijih svjetskih populacija, ima velike rupe u radnoj snazi, a prema podacima IT grupe Bitkom, nepopunjeno je 137 000 radnih mjesta u oblasti IT-a.

Vlada pojednostavljuje imigraciona pravila i nudi mogućnost državljanstva kako bi privukla kvalifikovane imigrante.

”Najljubaznije vas pozivam da se preselite u Bavarsku”, napisala je na Linkedin Džudit Gerlah, ministarka za digitalizaciju u najbogatijem njemačkom regionu, obraćajući se nedavno otpuštenim radnicima.

Naročito sa sadašnjim kursom eura u odnosu na dolar, malo evropskih kompanija može se u smislu plata takmičiti sa stotinama hiljada dolara koje nude najuspješnije kompanije u Kaliforniji, ali se neke nadaju da će im pomoći jeftinija zdravstvena zaštita i niži troškovi u poređenju sa žarišnim tačkama poput San Franciska.

”I da li sam pomenula Oktobarfest?”, dodala je Gerlahova, pominjući poznati festival piva u Minhenu kako bi privukla zainteresovane.

Pojedini su međutim skeptični, a Dijana Stoler iz startapa Lendis kazala je da je “birokratija u Njemačkoj krajnje obeshrabrujuća čak i za najkvalifikovanije radnike kada se prvi put sretnu sa njom, naročito ako ne govore njemački jezik”.

Bonus video: