Nestala radioaktivna kapsula pronađena u zapadnoj Australiji

"Kada uzmete u obzir obim područja potrage, lociranje predmeta je bio ogroman izazov, grupe za pretragu su bukvalno pronašle iglu u plastu sijena", rekao je Doson

7384 pregleda 6 komentar(a)
Detalj potrage, Foto: Reuters
Detalj potrage, Foto: Reuters

Australijske vlasti su pronašle radioaktivnu kapsulu nakon gotovo jednonedeljne potrage duž 1.400 kilometara dionice autoputa, rekao je jedan od zvaničnika odjeljenja za hitne slučajeve.

Vojska je provjerila kapsulu i ona će u četvrtak biti odnijeta u bezbjedni objekat u Pertu, rekao je ministar hitne pomoći Stiven Doson na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Podsjećamo mala kapsula je nestala prije dvije sedmice u toku transporta u predgrađu Perta, prečnika je 6 milimetara i dužine 8 i sadrži radioaktivnu supstancu koja može dovesti do opekotina ili radijacijske bolesti u slučaju izlaganja.

Zvaničnici su rekli da je kapsula pala sa kamiona i sletjela pored puta.

"Kada uzmete u obzir obim područja potrage, lociranje predmeta je bio ogroman izazov, grupe za pretragu su bukvalno pronašle iglu u plastu sijena", rekao je Doson.

Stanovništvu je ranije rečeno da ostanu najmanje pet metara od kapsule ako je primjete iako se vjeruje da je prolazak pored nje nije rizičan.

Radioaktivna kapsula je bila dio mjerača koji se koristi za mjerenje gustine sirovine gvozdene rude iz rudnika kompanije Rio Tinto u regionu Kimberli.

Bonus video: