Izrael napao Gazu nakon raketiranja uprkos apelu SAD za mir

Snažne eksplozije potresle su zgrade i osvijetlile noćno nebo nad Gazom dok su se sirene upozorenja ponovo oglasile u izraelskim područjima oko pojasa, upozoravajući na novo raketiranje prije zore u četvrtak

3436 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Izraelska vojska saopštila je da je napala Gazu tokom noći na četvrtak, nekoliko sati nakon što je presrela raketu ispaljenu iz Gaze i nakon apela Sjedinjenih Država da se smiri eskalirajuće nasilje u Izraelu i na okupiranoj Zapadnoj obali.

Nije bilo neposrednih izvještaja o ozbiljnim žrtvama.

Vojska je rekla kako su njeni vazdušni udari ciljali lokacije za proizvodnju raketa i oružja koje koristi Hamas, islamistička grupa koja upravlja blokiranim pojasom, kao odgovor na lansiranje rakete u srijedu, prenosi N1.

Snažne eksplozije potresle su zgrade i osvijetlile noćno nebo nad Gazom dok su se sirene upozorenja ponovo oglasile u izraelskim područjima oko pojasa, upozoravajući na novo raketiranje prije zore u četvrtak.

Odgovornost za raketu od srijede nije preuzeo Hamas, ali ni manji pokret Islamski džihad kojeg podržava Iran, a koji je prošle nedjelje ispalio rakete na Izrael.

foto: Reuters

Oružano krilo ljevičarskog Demokratskog fronta za oslobođenje Palestine saopštilo je da je rano u četvrtak ispalilo raketne salve na Izrael kao odgovor na vazdušne napade i „sistemsku agresiju“ nad palestinskim zatvorenicima u izraelskim zatvorima.

Razmjena vatre naglasila je napetosti između Izraela i Palestinaca nakon što je palestinski naoružani napadač ubio sedam ljudi u blizini sinagoge u istočnom Jerusalemu, a izraelski napad na izbjeglički kamp na Zapadnoj obali ubio 10 Palestinaca.

Američki državni sekretar Entony Blinken pozvao je na smirenost po završetku posjete regiji u utorak i ponovo potvrdio podršku Vašingtona dvodržavnom rješenju decenijama dugog sukoba.

Glavna američka diplomatkinja za Bliski istok Barbara Lif i specijalni američki predstavnik za palestinska pitanja Hadi Amr ostali su kako bi nastavili razgovore o deeskalaciji.

U tvitu poslanom nakon lansiranja rakete u srijedu, izraelski krajnje desničarski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir, koji nadzire zatvore, rekao je da će nastaviti s planovima za pooštravanje uslova za palestinske zatvorenike.

„Raketna vatra iz Gaze neće me spriječiti u nastavku nastojanja da se ukinu uslovi ljetnjeg kampa za teroriste ubice“, rekao je, dodajući da je zatražio da se sastane bezbjednosni kabinet.

Izrael izvodi gotovo svakodnevne napade na Zapadnu obalu nakon niza smrtonosnih napada koje su izveli Palestinci u Izraelu prošle godine, što je dovelo do krvavog januara za Palestince u kojem je ubijeno 35 ljudi, militanata i civila.

Bonus video: