Kit na Havajima uginuo sa ribarskim mrežama i plastičnim kesama u stomaku

Naučnici kažu da se više od 35 miliona tona plastičnog zagađenja proizvede na Zemlji svake godine i da oko četvrtina od te količine završi u vodi

10509 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kit koji se nasukao na obali Havaja tokom vikenda uginuo je najvjerovatnije zato što je pojeo velike količine ribarske mreže, plastičnih kesa i drugog morskog otpada, rekli su naučnici ukazujući na prijetnju za životinjski svijet od miliona tona plastike koja završi u okeanima svake godine.

Telo kita dugog 17 metara i teškog 54.431 kilogram prvo je primijećeno na grebenu kod ostrva Kauai u petak. Visoka plima ga je nanijela do obale u subotu.

Direktorica laboratorije Univerziteta Havaja Kristi Vest rekla je da je bilo dovoljno stranih predmeta u otvorima intestinalnog trakta kita da blokiraju hranu. U stomaku kita pronađeno je šest zamki za ribe, sedam tipova ribarske mrerže, dva tipa plastičnih kesa, udica i drugi predmeti. Istražitelji su u stomaku našli i kosture riba, i ostatke drugih životinja.

Ovo je prvi slučaj da je kit u havajskim vodama unio odbačenu opremu za ribarenje, rekli su zvaničnici.

Njegov stomak je bio toliko veliki da tim iz laboratorije nije mogao u potpunosti da ga ispita, i vjeruju da je bilo još materijala koji nisu mogli da izvuku.

Istražitelji nisu pronašli bilo kakve smetnje na drugim organima životinje koje su ispitali. Prikupili su uzorke da provjere za bolesti i sprovedu dodatne testove.

Kitovi pređu hiljade kilometara u okeanu, tako da nije jasno odakle su otpaci došli.

Naučnici kažu da se više od 35 miliona tona plastičnog zagađenja proizvede na Zemlji svake godine i da oko četvrtina od te količine završi u vodi.

Otpaci u morima nanose štetu brojnim vrstama.

Morske ptice mogu da unesu do osam odsto svoje težine u plastici. Ugrožene havajske foke i zelene morske kornjače mogu da budu uhvaćene u plastične mreže i uginu. Ajkule i drugi predatori jedu manje ribe koje se hrane sa mikro plastikom, što poslije može da ugrozi njihovo zdravlje.

Pored toga što jedu plastiku veliki kitovi mogu da se povrijede kada se upetljaju u ribarsku opremu ili druge konope u okeanu.

Veliki kitovi su ugrožena vrsta i nalaze se u dubokim okeanima širom svijeta. U izvještaju iz 2021. američke Nacionalne uprave za okeane i atmosferu procjenjuje se da ima oko 4.500 ovakvih kitova u vodama oko havajskih ostrva.

Bonus video: