Hladnoća okovala SAD, temperature u gradovima padale do minus 40, na planinama i do minus 79

Upozorenja o jakom vjetru postavljena su za veliki dio države Njujork, kao i za svih šest država Nove Engleske

13158 pregleda 18 komentar(a)
Hladnoća stigla i do juga SAD: Detalj iz Ostina u Teksasu, Foto: Reuters
Hladnoća stigla i do juga SAD: Detalj iz Ostina u Teksasu, Foto: Reuters

Snažna arktička zima zahvatila je sjeveroistok Sjedinjenih Amerčkih Država sa opasno niskim temperaturama širom regiona, uključujući planinu Vašington u Nju Hempširu, gdje je temperatura pala na minus 79 stepeni Celzijusa.

Upozorenja o jakom vjetru postavljena su za veliki dio države Njujork, kao i za svih šest država Nove Engleske - Masačusets, Konektikat, Roud Ajland, Nju Hempšir, Vermont i Mejn - region u kojem živi oko 16 miliona ljudi.

Nacionalna meteorološka služba saopštila je da će "duboko smrzavanje" biti relativno kratkotrajno, ali da će kombinacija hladnoće i jakih vjetrova koji zahvataju sjeveroistok predstavljati uslove opasne po život sve do subote.

Škole u ​​Bostonu i Vusteru u Masačusetsu (temperatura padala od minus 13 do minus 16), dva najveća grada Nove Engleske, bile su među onima koje su zatvorene u petak zbog zabrinutosti zbog rizika od hipotermije i promrzlina za djecu koja pješače do škole ili čekaju autobuse.

U tim gradovima izmjerene su rekordno niske temperature na taj dan u odnosu na 1886. u Bostonu i 1934. u Vuster.

Gradonačelnica Bostona Mišel Vu proglasila je vanredno stanje do nedjelje i otvorila centre za zagrijavanje kako bi pomogla 650.000 stanovnika grada da se izbore sa onim za šta je Nacionalna meteorološka službada objavila da se oblikuje kao hladni front "jednom u generaciji".

Rano u petak, arktički talas koji je u Sjedinjene Američke Države stigao iz istočne Kanade pogodio je američke ravnice, rekao je prognostičar meteorološke službe Bob Oravec.

U Kabetogami u Minesoti, blizu granice sa Ontarijom, izmjerena je temperatura od minus 39,5 stepeni.

Velika hladnoća i olujni udari širili su se ka istoku tokom dana, pa je u većem dijelu džave Mejn izmjereno minus 40, rekao je meteorolog Brian Harli.

"U Državnom parku planine Vašington, na najvišem vrhu sjeveroistoka, temperature su pale na minus 46 u petak uveče, sa stalnim vjetrom od 90 milja na sat koji je doveo do minus 76", objasnio je Harli.

Poređenja radi, temperatura vazduha u mjestu Eureka, najsjevernijoj arktičkoj meteorološkoj stanici Kanade, kretala se oko minus 41 u petak ujutro.

Hladnoća je zahvatila i uglavnom topli Teksas sa ledenom kišom, susnježicom i ledom, što je izazvalo velike nestanke struje i opasno zaleđene puteve.

U toj državi se očekuju topliji dani, pa bi temperature u Ostinu do ponedjeljka trebalo da budu do 22 stepena.

Bonus video: