SAD oborile kineski osmatrački balon

"Balon, koji je (Kina) koristila u pokušaju da nadgleda strateške lokacije u kontinentalnom dijelu Sjedinjenih Država, oboren je iznad teritorijalnih voda SAD", naveo je ministar odbrane SADA u saopštenju

14794 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Američki vojni borbeni avion srušio je kineski osmatrački balon iznad obale Južne Karoline, u misiji koju je odobrio predsjednik Džozef Bajden, rekao je ministar odbrane Lojd Ostin.

"Balon, koji je (Kina) koristila u pokušaju da nadgleda strateške lokacije u kontinentalnom dijelu Sjedinjenih Država, oboren je iznad teritorijalnih voda SAD", naveo je Ostin u saopštenju.

Kineski balon, veličine dva školska autobusa, koji je primijećen u američkom vazdušnom prostoru, prošao je iznad centralnih djelova SAD i putovao je ka istoku.

kineski balon
foto: Reuters

Pentagon je saopštio ranije da vlada prati balon koji je na velikim visinama iznad kontinentalnog dijela SAD i rekao da se "nalazi na visini znatno iznad komercijalnog vazdušnog saobraćaja i da ne predstavlja vojnu ili fizičku pretnju ljudima na terenu".

Balon je, kako je saopšteno iz Pentagona, primijećen između ostalog i iznad Montane, gdje se nalazi jedan od tri američka silosa nuklearnih projektila u vazduhoplovnoj bazi Malmstrom, ali SAD procjenjuju da ima samo "ograničenu" vrijednost u smislu pružanja obavještajnih podataka koje bi Kina ionako mogla nabaviti drugim tehnologijama, poput špijunskih satelita.

Otkriće balona je uznemirilo mnoge u Vašingtonu i širom zemlje a pored toga što su SAD uputile protest kineskim zvaničnicima, izazvalo je oštre kritike administracije od republikanskih članova Kongresa koji se zalažu za zauzimanje tvrđeg stava prema Pekingu. Bivši republikanski predsjednik Donald Tramp, koji je najavio kandidaturu na izborima 2024. objavio je ranije "Oborite balon" na svojoj društvenoj mreži.

Kina, koja inače ljutito odbacuje sve optužbe za špijunažu, je mirno reagovala na saopštenje Pentagona. U relativno pomirljivom saopštenju, kinesko ministarstvo inostranih poslova navelo je da je balon namijenjen u meteorološke i druge naučne svrhe i da žali što je letjelica zalutala u vazdušni prostor SAD.

Ovakvi baloni obično djeluju na visini od 24 do 37 hiljada metara, iznad linija komercijalnih letova.

Bonus video: