Umro bivši pakistanski predsjednik Pervez Mušaraf

Mušaraf je došao na vlast pučem bez krvoprolića 1999. i kasnije predvodio Pakistan u pomoći američkom ratu u Avganistanu protiv istih talibanskih vođa koje je njegova zemlja podržavala iako su islamski ekstremisti dva puta pokušali da ga ubiju

6178 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Bivši pakistanski predsjednik Pervez Mušaraf umro je u Dubaiju u 80-oj godini poslije duge bolesti, objavila je danas vojska.

Visoki vojni zvaničnici izrazili su "duboko saučešće povodom smrti generala Perveza Mušarafa", navodi se u kratkom saopštenju vojske.

Mušaraf je došao na vlast pučem bez krvoprolića 1999. i kasnije predvodio Pakistan u pomoći američkom ratu u Avganistanu protiv istih talibanskih vođa koje je njegova zemlja podržavala iako su islamski ekstremisti dva puta pokušali da ga ubiju.

Bio je predsjednik između 2001. i 2008. godine, a tokom vlasti preživio je brojne pokušaje ubistva i bio na čelu borbe između islamističkih ekstremista i Zapada.

Mušaraf, bivši komandant specijalnih snaga, postao je predsjednik u posljednjem u nizu vojnih pučeva koji su potresali Pakistan od njegovog osnivanja i krvavog razdvajanja od Indije 1947. godine, prenosi AP.

Vladao je zemljom od vojnog udara 1999. kroz tenzije sa Indijom, skandal oko širenja atomskog oružja i pobunu islamskih ekstremista. Povukao se 2008. godine dok je bio suočen sa mogućim opozivom.

Kasnije je živio u samonametnutom izgnanstvu u Dubaiju da izbjegne krivično gonjenje uprkos pokušaju političkog povratka 2012. godine. Povratak se nije ostvario zbog njegovog lošeg zdravlja posljednjih godina.

"Suočio sam se sa smrću i suprotstavio sam joj se više puta u prošlosti zato što mi se uvijek smješila sudbina. Samo se molim da imam više od onih devet života jedne mačke", jednom je napisao Mušaraf.

Njegova porodica objavila je u junu 2022. godine da je proveo nedjelje u bolnici zbog amiloidoze, neizlečive bolesti u kojoj se proteini grade u organima. Kasnije je porodica navela i da mu je potreban i lijek koji se koristi za liječenje raka koštane srži, koji takođe može da izazove amiloidozu.

Mušaraf je bio tek nešto malo manje od dvije godine na vlasti kada je vođa Al Kaide Osama Bin Laden pokrenuo napade na SAD 11. septembra 2011. iz Avganistana, pod zaštitom talibanskih vladara te zemlje. Znao je šta će se dogoditi i da će SAD da se usmjere na Pakistan, pisao je on u svojoj autobiografiji.

Već 12. septembra tadašnji državni sekretar SAD Kolin Pauel rekao je Mušarafu da će Pakistan biti sa SAD, ili protiv njih. Mušaraf je rekao da mu je drugi američki vođa rekao da će Pakistan biti bombardovan dok se ne "vrati u kameno doba" ako izabere ono drugo. Mušaraf je izabrao da bude uz SAD.

Mjesec dana kasnije on je stajao uz tadašnjeg predsjednika SAD Džodrža Buša u Njujorku da proglasi čvrstu podršku Pakistana u zajedničkoj borbi sa SAD "protiv terorizma u svim oblicima gde god da postoji".

Bonus video: