Peking: "Zadržavamo pravo" da uzvratimo za američko obaranje balona

"Kina izražava snažno nezadovoljstvo i proteste zbog američke upotrebe sile. Peking će odlučno čuvati legitimna prava i interese firmi pogođenih", dodalo je ministarstvo

4748 pregleda 7 komentar(a)
Kineski balon, Foto: Reuters
Kineski balon, Foto: Reuters

Peking je osudio američku odluku da obori kineski balon koji je više dana letjeo iznad Sjedinjenih Američkih Država, optužujući Vašington da reaguje na jasno prekomjeran način i da "ozbiljno narušava međunarodnu praksu".

"Kina izražava snažno nezadovoljstvo i proteste zbog američke upotrebe sile", saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova, navodeći da "zadržava pravo" da uzvrati.

Američki borbeni avion oborio je kineski balon koji je nekoliko dana letjeo iznad SAD i čije prisustvo predstavlja "neprihvatljivo kršenje" američkog suvereniteta, izjavio je sinoć američki ministar odbrane Lojd Ostin.

Povezani članci

04. Februar 2023.

SAD oborile kineski osmatrački balon

Ostin je naveo da je balon oboren iznad američke savezne države Južne Karoline, po naređenju predsjednika SAD Džozefa Bajdena, i dodao da će za Bajdena uvijek biti "bezbjednost Amerikanaca prioritet".

Bajden je čestitao pilotima što su "uspješno sproveli" tu delikatnu operaciju. On je rekao da je još u srijedu dao naređenje da se što je pre moguće obori balon ali da je Pentagon želio da čeka sigurnije mesto da se to uradi da bi se izbjegla svaka moguća šteta na tlu prilikom mogućeg pada dijelova balona.

Taj slučaj je izazvao povišene tenzije između Vašingtona i Pekinga.

Šef američke diplomatije Entoni Blinken u petak je otkazao posjetu Pekingu koja je trebalo da smiri odnose sa Kinom.

Peking je poslije oklijevanja priznao da je balon kineski ali dao uveravanja da on sakuplja meteorološke podatke.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova navelo je danas da je "jasno tražilo od SAD da upravljaju situacijom korektno, mirno, profesionalno i uzdržano".

"Peking će odlučno čuvati legitimna prava i interese firmi pogođenih" tim incidentom, dodalo je ministarstvo.

Bonus video: