Papa Franjo završio posjetu Južnom Sudanu misom na otvorenom

"Položimo oružje mržnje i osvete... nadvladajmo te antipatije i neprijateljstva koji su vremenom postali hronični i koji mogu da suprotstave plemena i etničke zajednice", rekao je papa pred oko 70.000 vjernika

4820 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Papa Franjo pozvao je danas na misi na otvorenom na kraju svoje posjete glavnom gradu Južnog Sudana Džubi, da se položi oružje u toj zemlji razorenoj nasiljem i siromaštvom.

Sve vrijeme tokom svoje 48-očasovne posjete papa je pozivao na mir u toj većinski hrišćanskoj zemlji od 12 miliona stanovnika.

Zemlja je bila od 2013. do 2018. godine u građanskom ratu pristalica dvojice suprotstavljenih vođa Salva Kira i Rika Mašara, a u sukobu je stradalo 380.00 ljudi dok su milioni interno raseljeni.

"Položimo oružje mržnje i osvete... nadvladajmo te antipatije i neprijateljstva koji su vremenom postali hronični i koji mogu da suprotstave plemena i etničke zajednice", rekao je papa pred oko 70.000 vjernika.

foto: Reuters

Prije mise papa je pozdravio i blagoslovio okupljene vozeći se u svom "papamobilu", praćen lokalnom muzikom.

Papa danas odlazi iz Džube za Rim. On će u avionu imati tradicionalnu konferenciju za novinare.

Papa je juče pozvao da se obezbijedi "dostojan život" interno raseljenih u toj zemlji, kojih je, prema Ujedinjenim nacijama u decembru bilo oko 2,2 miliona, kao posljedica oružanih sukoba i nevremena.

Od dolaska u Južni Sudan papa je pozvao političare da naprave iskorak ka miru i osudio korupciju.

UN i međunarodna zajednica redovno optužuju južnosudanske vođe da održavaju status kvo, podstiču nasilje, guše političke slobode i za pronevjeru javnih sredstava. Lične vojske Salva Kira i Rika Mašara takođe su osuđene za ratne zločine.

Uprkos mirovnom sporazumu potpisanom 2018. godine u zemlji koja je stekla nezavisnost od Sudana 2011. nasilje je nastavljeno.

U četvrtak uoči dolaska pape najmanje 21 osoba je ubijena prilikom krađe stoke na jugu zemlje.

Prije dolaska u Južni Sudan papa je bio u četvordnevnoj posjeti Kinšasi, glavnom gradu Demokratske Republike Kongo, gdje je osudio zločine oružanh grupa na istoku te zemlje.

To je 40. posjeta pape inostranstvu od kada je izabran 2013. godine, a treća u podsaharskoj Africi.

Bonus video: