Balon nepoznatog porijekla preletio Kolumbiju

Kolumbijsko vazduhoplovstvo je saopštilo da sprovodi "provjere sa raznim zemljama i institucijama kako bi utvrdilo porijeklo objekta".

5715 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Kolumbijske vlasti saopštile su danas da je jedan balon za sada nepoznatog porijekla preletio njihovu teritoriju poslije upozorenja u petak američkih vlasti o "kineskom balonu za nadzor" uočenom iznad Latinske Amerike.

Kolumbijsko vazduhoplovstvo saopštilo je da je balon otkriven u petak ujutru i nadgledan sve dok nije napustio vazdušni prostor te zemlje.

Dodaje se da balon nije "ugrozio" bezbjednost i odbranu zemlje.

"Nacionalni sistem protiv-vazduhoplovne odbrane je 3. februara otkrio objekat na visini iznad 55.000 stopa (16.700 metara), koji je ušao u kolumbijski vazdušni prostor kroz sjeverni sektor zemlje, krećući se prosječnom brzinom od 25 čvorova (46 kilmetara na sat) i imao karakteristike balona", saopštila je vojska.

Kolumbijsko vazduhoplovstvo je dodalo da sprovodi "provjere sa raznim zemljama i institucijama kako bi utvrdilo porijeklo objekta".

Pentagon je u petak saopštio da je drugi kineski balon za nadzor primijećen kako leti iznad Latinske Amerike, dan pošto je sličan balon pronađen iznad SAD.

Tada nisu dati nikakvi detalji o lokaciji i putanji drugog balona.

Američka vojska oborila je u subotu, po naređenju predsjednika Džozefa Bajdena, kineski balon koji je letio iznad SAD, što je izazvalo oštre kritike Pekinga i nagovještaj prijetnje da će uzvratiti.

Američke vlasti smatraju da je to bio kineski špijunski balon, dok su kineske vlasti navele da je meteorološki koji je skrenuo sa svoje putanje.

Bonus video: