Više od 60 milijardi kubika vode preusmjereno sa juga Kine na sjever

Grandiozan vodoprivredni projekat se, kako je planirano, realizuje kroz tri smjera, od kojih su dva u funkciji. Centralni smjer počinje od rezervoara Danđijangkou u centralnoj provinciji Hubei, kroz provincije Henan i Hebei, vodu doprema u Peking i Tijenđin

4016 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kina je zahvaljujući projektu preusmjeravanja vode sa juga na sjever, od novembra 2013. godine, više od 60 milijardi kubika vode iz glavnih tokova na jugu preusmjerila na sjever zemlje koji se češće suočava sa sušama.

Podaci Korporacije zadužene za ovaj projekat pokazuju da je količina dosad preusmjerene vode veća nego prosječan godišnji protok Žute rijeke, druge najveće rijeke u Kini, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Grandiozan vodoprivredni projekat je donio neposrednu korist za više od 150 miliona ljudi.

Projekat se, kako je planirano, realizuje kroz tri smjera, od kojih su dva u funkciji. Centralni smjer počinje od rezervoara Danđijangkou u centralnoj provinciji Hubei, kroz provincije Henan i Hebei, vodu doprema u Peking i Tijenđin.

Istočnom trasom se voda prebacuje iz istočne provincije Đijangsu u sjeverni dio Kine uključujući Tijenđin i Šandung.

U toku je planiranje zapadne linije.

Predsjednik ove korporacije Đijang Sjuguang je izjavio da će Kina u toku ove godine nastaviti da unapređuje izgradnju ovog projekta i ubrzavati izgradnju nacionalne mreže za snabdijevanje vodom.

Bonus video: