Zambija odbacila optužnicu protiv Hrvata koji su usvojili djecu iz DR Kongo

Četiri bračna para iz Hrvatske uhapšena su početkom decembra na aerodromu u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje da posjeduju lažna dokumenta o usvajanju djece iz DR Konga

2364 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sud u Ndoli u Zambiji odbacio je danas optužnicu protiv hrvatskih državljana koji su bili osumnjičeni da su posjedovali lažna dokumenta o usvajanju djece iz DR Konga, saopštilo je danas hrvatsko Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova.

U saopštenju se navodi da je osmoro Hrvata, četiri bračna para, dužno u roku od 48 časova da napusti Republiku Zambiju.

U povratku u Hrvatsku, kao i tokom cijelog dosadašnjeg postupka, nadležna tijela osiguraće hrvatskim državljanima svaku potrebnu pomoć, navelo je hrvatsko ministarstvo.

Podsjeća se da je hrvatskim državljanima od prvog dana pružena konzularna pomoć u skladu sa Ustavom Hrvatske i Bečkom konvencijom o konzularnim odnosima.

S ciljem osiguranja pravičnog suđenja, humanog postupanja i zaštite najboljih interesa hrvatskih državljana, ostvareni su brojni kontakti i obavljeni razgovori ministra vanjskih polosva Gordana Grlića-Radmana i ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice, kao i hrvatskih diplomatskih i konzularnih predstavnika sa najvišim nivoima vlasti Zambije. Uz to se, navodi ministarstvo, intenzivno komuniciralo i sa šefom EU Delegacije u Lusaki kao i predstavnicima EU i međunarodne zajednice.

Četiri bračna para iz Hrvatske uhapšena su početkom decembra na aerodromu u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje da posjeduju lažna dokumenta o usvajanju djece iz DR Konga.

Sa njima su tada bila i usvojena maloljetna djeca, njih četvoro starosti od godinu do tri godine, koja su im oduzeta. Sva djeca, kako su u međuvremenu potvrdile hrvatske vlasti, imaju hrvatske papire i prezimena usvojitelja.

Njih su preuzele socijalne službe Zambije, a službeniku hrvatske ambasade dosad nije omogućeno da ih posjeti.

Posle više od mjesec i po od hapšenja u Zambiji koja ih je teretila za pokušaj trgovanja djecom, osmoro državljana Hrvatske nedavno je uz kauciju pušteno da se brani sa slobode uz to da kraja postupka nisu smjeli da napuštaju tu zemlju.

Nove sudske rasprave su bile zakazane za 6. i 10. februar.

Hrvatski pravni stručnjaci isticali su da je Hrvatska potpisnica Haške konvencije kojom se reguliše pitanje međudržavnog usvajanja, ali da je u ovom slučaju riječ o usvajanju iz zemlje koja nije potpisnica te konvencije.

"Problem koji se u Hrvatskoj pojavio je problem usvajanja u Kongu, odnosno priznanje sudske odluke koju je donijela država Kongo vezane uz usvajanje između djece iz te države i naših državljana, konkretno priznanje te sudske odluke pred hrvatskim sudovima", rekla je Branka Rešetar s Pravnog fakulteta u Osijeku za HRT.

Resorni hrvatski ministar Marin Piletić izjavio je da je u Hrvatskoj iz Demokratske Republike Kongo usvojeno 131 dijete, kao i da su trenutno još neki parovi u proceduri usvajanja djece iz te zemlje.

Oni su dobili preporuke kako da izbjegnu slične situacije, rekao je ministar i najavio da će se mijenjati zakon kojim se regulišu međudržavna usvajanja na način da svi zahtjevi koji dođu hrvatskim sudovima za priznavanje međudržavnog usvajanja, treba da budu dodatno provjereni.

Prema dosad poznatim informacija, hrvatski sudovi su u slučajevima međudržavnog usvajanja, automatski potvrđivali presude sudova iz tih država, bez posebnih provjera. U slučaju uhapšenih Hrvata, zasad nije jasno kakvi su tačno dokumenti dobijeni u Kongu i šta je u njima sporno, odnosno zašto su ih zambijske vlasti smatrale lažnima.

Mediji podsjećaju da je u Kongu godinama na snazi zabrana međudržavnog usvajanja, ali da je u praksi drugačije, odnosno da ih sudovi ipak dopuštaju. Zbog dugotrajnosti postupka u Hrvatskoj, posljednjih godina mnogi državljani Hrvatske okreću se usvajanju djece iz drugih država.

Bonus video: