Mjanmar radi sa Rusijom na razvoju nuklearne energije

"Obje strane su iskreno razmijenile mišljenja o efikasnom korišćenju nuklearne energije u zdravstvu i poljoprivredi, uključujući proizvodnju električne energije i dalju saradnju u mirnodopskom korišćenju nuklearne energije", navodi državni mjanmarski list

2748 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vojne vlasti Mjanmara su u saradnji sa ruskom državnom kompanijom Rosatom otvorile informacioni centar o nuklearnoj tehnologiji, što je korak ka razvoju nuklearne energije, potrebne zbog manjka energije u toj zemlji razorenoj sukobima.

Državni list Mjanmara javio je danas da se šef vojne vlade, general Min Aung Hlaing, sastao juče sa generalnim direktorom Rosatoma Aleksejem Jevgenijevičem Lihačevim u novootvorenom Informacionom centru za nuklearnu tehnologiju u Jangonu.

Vlasti Mjanmara se nadaju da će izgraditi reaktor na osnovu preliminarnog sporazuma sa kompanijom Rosatom, potpisanog 2015. godine. Dvije strane su u julu u Moskvi potpisale memorandume o razumijevanju o nuklearnoj energiji, obuci i unapređenju javnog razumijevanja atomske energije.

"Obje strane su iskreno razmijenile mišljenja o efikasnom korišćenju nuklearne energije u zdravstvu i poljoprivredi, uključujući proizvodnju električne energije i dalju saradnju u mirnodopskom korišćenju nuklearne energije", navodi državni mjanmarski list.

Saradnja Mjanmara i Rusije u oblasti nuklearne energije verovatno će podstaći strahovanja da vojska Mjanmara želi da razvije kapacitete za izradu nuklearnog oružja. Prije deset godina su postojale sumnje da Sjeverna Koreja isporučuje Mjanmaru tehnologiju za nuklearno oružje, ali dokaza nije bilo.

Rusija održava prijateljske odnose sa Mjanmarom, koji mnoge zapadne zemlje tretiraju kao "otpadničku državu" otkako je njena vojska 2021. izbacila izabranu vladu premijerke Aung San Su Ći i započela represiju nad opozicijom, koja je rezultirala ubistvom hiljada civila.

SAD i druge države uvele su političke i ekonomske sankcije vladajućim generalima u Mjanmaru, dok Rusija snabdjeva vojsku te zemlje oružjem, uključujući borbene avione koji se ponekad koriste protiv civila.

Rusija promoviše saradnju u oblasti nuklearne energije sa nekoliko zemalja Jugoistočne Azije, uključujući Vijetnam, Indoneziju i Filipine.