Su Ći: Mjanmar spreman da organizuje povratak izbjeglica

Govor dobitnice Nobelove nagrade za mir se očekivao s nestrpljenjem, imajući u vidu da je do sada izražavala bezrezervnu podršku vojsci, optuženoj za kršenja prava pod maskom antiterorističke operacije
59 pregleda 1 komentar(a)
Aung San Su Ći, Foto: Reuters
Aung San Su Ći, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.09.2017. 07:13h

Liderka Mjanmara Aung San Su Ći izjavila je danas da je Mjanmar "spreman" da organizuje povratak više od 410.000 Rohindža izbjeglih u susjedni Bangladeš o dodala da joj je "iskreno žao" civila koji su se "našli u u zamci krize"

"Spremni smo da započnemo provjeru identiteta izbjeglica u cilju njihovog povratka", rekla je u zgradi parlamenta u glavnom gradu Mjanmara, Najpjidou u najavljenom televizijskom obraćanju poslije više od tri nedjelje nereda na zapadu Mjanmara.

Dok kriza i spoljni pritisak jačaju nacionalizam u Mjanmaru, odakle je više od 400.000 Rohindža izbjeglo u Bangladeš a vojska sprovodi veliku kaznenu operaciju u državi Rakin, UN govore o "etničkom čišćenju".

Govor dobitnice Nobelove nagrade za mir se očekivao s nestrpljenjem, imajući u vidu da je do sada izražavala bezrezervnu podršku vojsci, optuženoj za kršenja prava pod maskom antiterorističke operacije.

"Osuđujemo svako kršenje ljudskih prava", rekla je Su Ći, ne govoreći o vojsci koja se optužuje za paljenje sela i ubijanje civila.

Liderka Mjanmara je navela da su "snage bezbjednosti dobile instrukcije da preduzmu sve neophodne mjere da bi se spriječila kolateralna šteta i da civili ne bi bili povrijeđeni" tokom antiterorističke akcije.

"Iskreno nam je žao zbog patnje onih koji su se našli u zamci ove krize", rekla je Su Ći, dodajući da ne želi da vjerska opredjeljenja dijele Mjamnar.

Bonus video: