Azija će 2025. trošiti polovinu ukupne električne energije

Najveći potrošač u Aziji biće Kina čiji će udio u ukupnoj potrošnji električne energije porasti sa jedne četvrtine, koliko je iznosio 2015.godine, na jednu trećinu do sredine ove decenije, navela je Međunarodna agencija za energiju

1902 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Azija će 2025. godine trošiti polovinu ukupne električne energije u svijetu, dok Afrika nastavlja da troši daleko manje s obzirom na udio u svjetskoj populaciji, navodi se u danas objavljenoj prognozi Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Najveći potrošač u Aziji biće Kina čiji će udio u ukupnoj potrošnji električne energije porasti sa jedne četvrtine, koliko je iznosio 2015.godine, na jednu trećinu do sredine ove decenije, navela je IAE.

Direktor za energetsko tržište i obezbjeđenje pri IEA Kazuk Sadamori izjavio je da će Kina trošiti više električne energije nego Evropska unija, SAD i Indija zajedno.

Nasuprot tome, Afrika u kojoj živi petina svjetskog stanovništa, trošiće, globalno gledano, samo tri odsto električne energije 2025. godine.

''Trenutna situacija, ali i brzo rastuće stanovništvo pokazuju značajnu potrebu za povećanom elektrifikacijom u Africi'', rekao je Sadamori.

Godišnji izvještaj IEA predviđa da će nuklearna energija i energija iz obnovljivih izvora, kao što su vjetar i sunce, biti izvor većeg dijela rasta međunarodnih resursa električne energije u naredne tri godine. Upotreba obnovljivih izvora energije "će spriječiti značajan porast emisija gasova u privrednom sektoru", dodaje se.

Naučnici kažu da je potrebno napraviti ozbiljne rezove u izvorima zagađenja što je prije moguće, kako bi se zadržao prosječan rast globalne temperature od 1,5 stepen Celzijusa. Taj cilj je postavljen Pariskim klimatskim sporazumom iz 2015, ali se planeta već zagrijala za 1,1 stepen u poređenju sa predindustrijskim dobom.

Nada za ispunjenje ovog cilja je pomak od korišćenja fosilnih goriva (ugalj, gas i nafta) ka izvorima energije koji imaju niži nivo ugljenika. "Ali dok neki regioni smanjuju upotrebu uglja i gasa za proizvodnju električne energije, u drugim se potrošnja povećava", navodi se u izvještaju IEA.

Bonus video: