Broj stradalih u Turskoj i Siriji veći od 20.000, Svjetska banka najavila pomoć od 1,78 milijardi dolara

Spašavanje i potragu ometaju veoma hladno vrijeme i naknadnih 125 potresa u regionu

64779 pregleda 10 komentar(a)
Uništene zgrade i privremeni smještaj na stadionu u turskom Kahramanmarašu, Foto: Reuters
Uništene zgrade i privremeni smještaj na stadionu u turskom Kahramanmarašu, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.02.2023. 22:08h
Završeno
22:03h

Svjetska banka saopštila je danas da će Turskoj pružiti pomoć od 1,78 milijardi dolara, poslije razornih zemljotresa koji je u ponedjeljak pogodili južni dio Turske i Siriju i gdje je poginulo više od 20.000 ljudi.

Pomoć prvenstveno se odnosi na hitnu pomoć, a kasnije i za obnovu.

"Pružamo hitnu pomoć i pripremamo brzu procjenu ogromnih i hitnih potreba na terenu. To će pomoći da se identifikuju prioritetne oblasti za oporavak i rekonstrukciju dok pripremamo operacije za ispunjavanje tih potreba", izjavio je predsednik Sv,etske banke Dejvid Malpa.

Tursku su u poned,eljak pogodila dva jaka zemljotresa, magnitude 7,8 i 7,5 stepeni. Kasnije su uslijedili potresi sa manjom magnitudom.

19:50h

Prema vlastima, broj poginulih u razornom zemljotresu koji je pogodio Tursku i Siriju sada je najmanje 20.451.

U Turskoj je u četvrtak broj poginulih porastao na najmanje 17.134, a povrijeđeno je 70.347, saopštila je turska Agencija za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama (AFAD).

Ukupan broj smrtnih slučajeva u Siriji popeo se na najmanje 3.317 — uključujući 1.970 u oblastima koje drže pobunjenici na sjeverozapadu prema grupi civilne odbrane „Bijeli šljemovi“ i 1.347 mrtvih u djelovima Sirije pod kontrolom vlade — prema sirijskim državnim medijima.

Ukupan broj povrijeđenih u Siriji na svim pogođenim teritorijama popeo se na 5.245, od čega 2.295 u oblastima pod kontrolom vlade i 2.950 u oblastima pod kontrolom pobunjenika.

Najmanje 75.592 osobe su povrijeđene u Siriji i Turskoj, prema podacima turske vlade, Belih šlemova i sirijskih državnih medija.

19:25h

Ujedinjeno Kraljevstvo je obećalo dodatnih tri miliona funti (3,64 miliona dolara) za finansiranje Bijelih šljemova za podršku operacijama spasavanja i hitne pomoći u sjeverozapadnoj Siriji, navodi se u saopštenju.

Britanija je do sada Bijelim šljemovima dala ukupno 3,8 miliona funti (4,62 miliona dolara) nakon zemljotresa.

„S obzirom na veličinu zemljotresa i poteškoće u pristupu pogođenim oblastima na sjeverozapadu Sirije, Velika Britanija će Bijelim šljemovima obezbijediti dodatna finansijska sredstva za pomoć njihovim velikim operacijama potrage i spasavanja. Preko 2.500 dobrovoljaca Bijelih šljemova uključeno je u reagovanje širom oko 40 zajednica na sjeverozapadu Sirije“, saopštila je Kancelarija za spoljne poslove, komonvelt i razvoj Velike Britanije, prenosi CNN.

Finansiranje UK će podržati projekte kao što su „procjena bezbjednosti zgrada, ponovno otvaranje puteva i ponovno povezivanje komunalnih preduzeća“, saopštila je kancelarija za inostranstvo.

„Bijeli šljemovi igraju kritičnu i spasonosnu ulogu u Siriji u najočajnijim okolnostima poslije zemljotresa“, rekao je lord Ahmad iz Vimbldona, britanski državni ministar za Bliski istok u saopštenju.

„Naš kolektivni prioritet sada je da obezbijedimo pomoć za spasavanje života onima kojima je najpotrebnija. Bijeli šljemovi su u najboljoj poziciji da to isporuče u sjeverozapadnoj Siriji".

19:22h

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je da je otvoren za ideju isporuke pomoći Siriji preko dodatnih graničnih prelaza, osim prelaza Bab al-Hava — jedinog koridora za humanitarnu pomoć koji su Ujedinjene nacije odobrile između Turske i oblasti sjeverne Sirije.

„Bio bih, naravno, veoma srećan ako bi Savet bezbjednosti mogao da postigne konsenzus kako bi se omogućilo korišćenje više prelaza, jer takođe moramo da povećamo naše kapacitete za isporuku operacija na poprečnim linijama u Idlibu iz Damaska“, rekao je Gutereš. „Mnoge nehumanitarne agencije UN već isporučuju preko drugih prelaza."

UN su u utorak saopštile da je prelaz Bab al-Hava „zapravo netaknut“, ali je put koji vodi do prelaza oštećen u zemljotresu u ponedjeljak, što je ometalo napore za pomoć.

Prvi konvoj Ujedinjenih nacija, sastavljen od šest kamiona, prešao je u četvrtak u sjevernu Siriju preko prelaza Bab al-Hava, navodi Gutereš. Rekao je da su „Ujedinjene nacije dale sve od sebe da se utrkuju da odgovore“, dodajući da je „na putu još pomoći, ali je potrebno mnogo, mnogo više“.

„Zemljotres se dogodio dok se humanitarna kriza na sjeverozapadu Sirije već pogoršavala, sa potrebama na najvišem nivou od početka sukoba“, rekao je Gutereš, opisujući ogromnu potrebu da se u Siriju dopremi hitna humanitarna pomoć.

„Nažalost, svjesni smo da još uvek nismo videli pune razmjere štete i humanitarne krize koja se odvija pred našim očima".

Gutereš je rekao da će UN pokrenuti brzi apel za donatorsku podršku Siriji početkom sljedeće nedelje. Dodao je da je već oslobodio 25 miliona dolara iz Centralnog fonda UN za hitne slučajeve za Siriju, a agencije UN i međunarodne i nacionalne nevladine organizacije procjenjuju svoje početne potrebe za finansiranjem u naredna tri mjeseca.

„Ove resurse će humanitarna zajednica koristiti za kritičnu pomoć: sklonište, zdravlje, ishranu, vodu, sanitarne uslove, higijenu, obrazovanje, zaštitu i usluge psihosocijalne podrške“, objasnio je Gutereš.

Gutereš je takođe rekao da je Martin Grifits, podsekretar Ujedinjenih nacija za humanitarna pitanja i koordinator hitne pomoći, već u Turskoj da procijeni područja pogođena zemljotresom. Grifits će takođe posjetiti Gaziantep, Alep i Damask kako bi procijenio potrebe za pomoći.

17:10h

Broj poginulih u razornom zemljotresu koji je pogodio Tursku i Siriju sada je najmanje 19.738, prema vlastima.

U Turskoj je broj poginulih porastao na najmanje 16.546, a povrijeđeno je 66.132, izjavio je u četvrtak turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

Ukupan broj smrtnih slučajeva u Siriji popeo se na najmanje 3.192 — uključujući 1.930 u oblastima pod kontrolom pobunjenika na sjeverozapadu, prema grupi civilne odbrane Bijelih šljemova — i 1.262 smrti u djelovima Sirije pod kontrolom vlade, prenose sirijski državni mediji.

Ukupan broj povrijeđenih u Siriji na svim pogođenim teritorijama popeo se na 5.158, od čega 2.258 u oblastima pod kontrolom vlade i 2.900 u oblastima pod kontrolom pobunjenika.

Najmanje 71.290 ljudi je povrijeđeno u Siriji i Turskoj, prema podacima turske vlade, Bijelih šljemova i sirijskih državnih medija.

16:41h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan ponovio je obećanje da će preživjelima u zemljotresu u roku od godinu dana biti obnovljene uništene kuće.

Erdogan, koga u maju čekaju neizvjesni predsednički izbori, danas je obišao regione pogođene zemljotresom i u gradu Gazijantep rekao da nove zgrade neće imati više od tri, četiri sprata.

Turski predsjednik, koji je na udaru sve oštrijih kritika da vlast nije adekvatno reagovala na prirodnu katastrofu, naveo je da je vlada radila na postavljanju privremenih kontejnera za stanovanje i skloništa za one koji su ostali bez krova nad glavom.

Takođe je kazao da će vanredno stanje koje je proglasio ranije ove nedjelje, u 10 provincija pogođenih zemljotresom, biti odobreno u parlamentu kasnije danas. Vlada je saopštila da će vanredno stanje da olakša upravljanje katastrofama u tim oblastima.

Za Erdogana, koga čeka teška borba na predsjedničkim izborima u maju, prirodna katastrofa došla je u osjetljivom trenutku, kada se Turska suočava sa padom ekonomske aktivnosti i visokom inflacijom.

15:47h

Tročlana porodica, uključujući dva brata i majka, spasena je u 78. satu nakon zemljotresa koji je u ponedjeljak pogodio Tursku.

Slike uživo sa Kanala D, koji je u vlasništvu CNN-ove partnerske mreže CNN Turk, prikazuju spasilačke službenike kako trče prema ruševinama da spasu dijete u Pazarčiku, u Kahramanmarašu.

Nekoliko minuta kasnije, spasilačka ekipa je viđena kako nosi dječaka sa velikim ćebetom.

Majka dvojice dječaka, 36-godišnja Hatidže Igde, spašena je nakon što su dječaci izvučeni iz ruševina. Dječaci se zovu Mehmet Naim Igde i Melih Igde, navodi Kanal D.

Spasilački radnici rekli su novinaru Kanala D da su akciju spasavanja počeli u 22 sata po lokalnom vremenu u srijedu uveče i čuli su glas u 23 sata po lokalnom vremenu, pa su nastavili sa radom cijele noći.

15:31h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je broj poginulih u zemljotresu porastao na najmanje 16.710.

Govoreći pred novinarima u Osmaniji u Turskoj, on je takođe rekao da je prijavljeno 64.194 povrijeđenih.

Erdogan je takođe rekao da su se u zemljotresu srušile 6.444 zgrade.

15:00h

Prema posljednjim podacima vlasti u Turskoj i Siriji broj stradalih u te dvije zemlje je najmanje 17.543.

"U Turskoj je broj poginulih porastao na najmanje 14.351, a povrijeđeno je 63.794", izjavio je u turski potpredsjednik Fuat Oktaj, a prenosi CNN.

Ukupan broj smrtnih slučajeva u Siriji popeo se na 3.192.

14:33h

"Polovina ovog iznosa namijenjena za pomoć stanovništvu Turske, a druga polovina za pomoć građanima Sirije"

Povezani članci

09. Februar 2023.

Centralna banka uplatila 20.000 eura za Tursku i Siriju

12:47h

Iz Ambasade Turske u Crnoj Gori su zamolili da se u obzir ne uzimaju pozivi za donacije na račune koji nisu objavljeni od strane zvaničnih organa Turske i Crne Gore.

11:42h

Konvoj Ujedinjenih nacija koji je prevozi humanitarnu pomoć ušao je danas u Siriju preko graničnog prelaza sa Turskom.

Kako navodi Rojters, bila je to prva takva isporuka od kada je tu zemlju pogodio zemljotres.

11:38h

Broj poginulih u razornom zemljotresu koji je u ponedeljak pogodio Tursku i Siriju sada je najmanje 17.176, objavio je CNN pozivajući se vlasti dvije zemlje.

"U Turskoj je broj strdalih porastao na najmanje 14.014", rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji je posjetio pogođena područja u Gazijantepu.

Ukupan broj smrtnih slučajeva u Siriji iznosi najmanje 3.162, uključujući 1.900 u oblastima koje drže pobunjenici na sjeverozapadu i 1.262 mrtvih u dijelovima Sirije pod kontrolom vlade, prenose sirijski državni mediji.

10:37h

Crnogorski spasioci od juče su angažovani u akcijama pronalaženja i spašavanja u Turskoj.

08:42h

Broj stradalih u Turskoj i Siriji premašio je 16.000, objavile su vlasti dvije zemlje, a prenosi CNN. 

08:34h

Kako se navodi u saopštenju ove obrazovne ustanove članovi Volonterskog kluba priloge će skupljati u četvrtak i petak (9. i 10. februara), u holu škole.

08:11h

BBC provjerio nekoliko primjera urušenih stambenih zgrada u zemljotresu koji je pogodio ovu državu u ponedjeljak.

07:41h

CNN navodi da su spasilački timovi u potrazi su za preživjelima ispod nekoliko hiljada srušenih zgrada.

Spašavanje i potragu ometaju veoma hladno vrijeme i naknadnih 125 potresa u regionu.

07:39h

U Turskoj broj žrtava je porastao na najmanje 12.873, saopštila je u jutros turska agencija za katastrofe i vanredne situacije (AFAD).

U Siriji je ukupan broj poginulih najmanje 2.992, uključujući 1.730 u oblastima pod kontrolom pobunjenika na sjeverozapadu, prema podacima koje je objavila grupa civilne odbrane "Bijeli šljemovi".

U djelovima zemlje koje kontroliše vlada zabilježena su oko 1.262 smrtna slučaja, javljaju sirijski državni mediji.

07:37h

Broj stradalih u katastrofalnom zemljotresu koji je un ponedjeljak pogodion Tusrku i Siriju popeo sa na skoro 16.000, objavio je CNN.

Više desetina hiljada ljudi je povrijeđeno.

Bonus video: