Francuska sa 12 miliona eura pomaže sirijsko stanovništvo pogođeno zemljotresom

Turskoj, gde je bio epicentar zemljotresa, Francuska će poslati u narednih nekoliko sati 50.000 vakcina protiv difterije i tetanusa za pogođenu populaciju

2885 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Francuske vlasti saopštile su danas da će za hitnu pomoć sirijskom stanovništvu pogođenom zemljotresom izdvojiti 12 miliona eura.

Pomoć će biti raspoređena putem nevladinih organizacija i UN svim područjima pogođenim zemljotresom, izjavio je danas portparol francuskog Ministarstva spoljnih poslova Fransoa Delma i dodao da to ne mijenja politički stav Francuske prema vlasti sirijskog predsjednika Bašara el Asada.

Od 12 miliona eura pomoći, pet miliona će biti raspoređeno preko Humanitarnog fonda UN za prekograničnu pomoć.

Pet miliona eura će biti poslato preko francuskih i međunarodnih nevladinih organizacija koje će koristi taj novac za hitne akcije u oblasti zdravstva, skloništa, vode, higijene, sanacije i prehrambene bezbjednosti.

Ostala dva miliona eura će biti za hitnu pomoć u hrani.

Delma je podsjetio da je od početka rata u Siriji 2011. godine humanitarnu pomoć velikim dijelom finansirala Evropske unija i njene članice, i da je od tada upućeno više od 27 milijardi eura pomoći.

"Međutim, naš politički stav se ne mijenja. Za razliku od Asada, mi podržavamo narod. Naš pristup je jasan i poznat. Samo politički proces definisan rezolucijom 2254 Savjeta bezbjednosti UN može dovesti do izlaska iz krize", rekao je francuski zvaničnik.

Turskoj, gde je bio epicentar zemljotresa, Francuska će poslati u narednih nekoliko sati 50.000 vakcina protiv difterije i tetanusa za pogođenu populaciju", rekao je Delma.

Francuska će takođe podržati napore Međunarodne federacije Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca u iznosu od 500.000 eura".

U seriji zemljotresa koji su u ponedeljak pogodili Tursku i Siriju, poginulo je više od 17.500 ljudi, navodi se u poslednjem bilansu žrtava.

Bonus video: