Zabrana Kinezima da kupuju imovinu u SAD, kršenje pravila STO

Teksas, Florida, Arkanzas i nekoliko drugih američkih država razmatraju zakone koji bi zabranili kineskim građanima da kupuju nekretnine, prema nekoliko izvještaja, u trenutku kada rastu tenzije između SAD i Kine oko pitanja nacionalne bezbjednosti

1861 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sjedinjene Države krše principe tržišne ekonomije i pravila međunarodne trgovine, uključujući i Svjetske trgovinske organizacije (STO), razmatranjem zabrane kineskim državljanima da kupuju imovinu, saopštilo je u danas kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

"Generalizujući koncept nacionalne bezbjednosti i politizacijom ekonomskih, trgovinskih i investicionih pitanja, krše se pravila tržišne ekonomije i međunarodne trgovine“, rekla je portparolka Mao Ning na redovnom brifingu za novinare.

Mao je odgovarala na pitanje kada su ga pitali da Teksasu i Floridi razmatraju zabranu kineskim državljanima da kupuju imovinu u Sjedinjenim Državama.

Teksas, Florida, Arkanzas i nekoliko drugih američkih država razmatraju zakone koji bi zabranili kineskim građanima da kupuju nekretnine, prema nekoliko izvještaja, u trenutku kada rastu tenzije između SAD i Kine oko pitanja nacionalne bezbjednosti.

"Želim da istaknem da je ekonomska i trgovinska saradnja Kine i SAD obostrano korisna. Tokom godina, kineska preduzeća su investirala u Sjedinjene Države i dala važan doprinos promovisanju domaćeg zapošljavanja i ekonomskog razvoja u toj zemlji", rekla je Mao.

Inicijativa o zabrani kineskim državljanima da kupuju imovinu dolazi u trenutku kada SAD razmatraju pojačane mjere odmazde nakon obaranja kineskog špijunskog balona koji je ušao u vazdušni prostor SAD.

Bonus video: