Spas nakon više od 100 sati provedenih ispod ruševina: Sada vjerujem u čuda

Vatrogasci su razgovarali sa Ajfer u nastojanju da je zadrže pri svijesti. Rekla je da joj je nedostajalo da jede sladoled i obećali su da će joj donijeti malo kada bude bezbjedno napolju, a puštali su i muziku koju je tražila

7463 pregleda 0 komentar(a)
Sestra Zejnep Kahraman zahvaljuje spasiocima u Turskoj, Foto: Reuters
Sestra Zejnep Kahraman zahvaljuje spasiocima u Turskoj, Foto: Reuters

Sada vjerujem u čuda, rekao je Stiven Bajer, vođa Međunarodnog tima za potragu i spašavanje, nakon što su spasioci poslije 104 sata iz ruševina srušene zgrade u Turskoj izvukli jednu ženhsku osobu.

Njemački radnici hitne pomoći pažljivo su podigli 40-godišnju Zejnep Kahraman na nosilima pored razbijenih betonskih i uvrnutih metalnih blokova u gradu Kirikhan, piše Rojters. Tako je za nju konačno završen pakao nastao nakon katastrofalnog zemljotresa koji je tu zemlju, zajedno sa Sirijom pogodio u ponedjeljak.

"Možete da vidite ljude kako plaču i grle jedni druge. Veliko je olakšanje što je se ova žena nalazi u takvom stanju nakon sati u takvim uslovima.To je apsolutno čudo", rekao je Bajer.

Praktično istovremeno dvije sestre tinejdžerke spašene su u gradu Kahramanmaraš 101 sat nakon snažnog zemljotresa koji je pogodio Tursku, saopštili su vatrogasci, a prenosi CNN.

Vatrogasna služba Antalije navodi da je Ajfer (15) izvučena iz ruševina u 99. satu nakon zemljotresa, a da je njena sestra Fatma (13) spašena dva sata kasnije.

Spasioci koji su koristili seizmičke senzore otkrili su znake života ispod ruševina i sproveli desetosatnu akciju spašavanja kako bi došli do mjesta gdje se Ajfer nalazi, navodi se u saopštenju.

Vatrogasci su razgovarali sa Ajfer u nastojanju da je zadrže pri svijesti. Rekla je da joj je nedostajalo da jede sladoled i obećali su da će joj donijeti malo kada bude bezbjedno napolju, a puštali su i muziku koju je tražila.

Ukupan broj žrtava najsmrtonosnijeg zemljotresa u regionu u posljednjih nekoliko decenija trenutno je iznad 21.000 u južnoj Turskoj i sjeverozapadu Sirije.

Na hiljade ljudi ostalo je bez krova nad glavom i bez hrane u sumornim zimskim uslovima.

Bonus video: