U Argentini toplotni talas bez presedana u posljednjih šest decenija

Meteorološka služba je posljednjih dana zabilježila već osmi toplotni talas od početka ljeta u novembru, sa 40 stepeni Celzijusa

6877 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ljetnji toplotni talas koji nije viđen više od šest decenija pogodio je Argentinu, gdje je izdato upozorenje zbog ekstremne vrućine.

Meteorološka služba je posljednjih dana zabilježila već osmi toplotni talas od početka ljeta u novembru, sa 40 stepeni Celzijusa, dok je u posljednjoj deceniji svake sezone bilo samo četiri do pet takvih talasa.

U poređenju s drugim ljetima, ovo je najtoplije od 1961. godine, i u prosjeku toplije za 1,7 stepeni, te se i glečeri brže tope.

"Jedan toplotni talas je dio normalne klime. Ali sa klimatskim promjenama, vidimo upornije i intenzivnije talase na svim kontinentima", rekao je meteorolog Enzeo Kampetela.

U Buenos Ajresu je jutros bilo 36 stepeni, a tokom dana će biti 38, što je rekord za februar u posljednjih šest decenija.

Meteorološka služba je danas izdala "narandžasto upozorenje" na ekstremne temperature, a u Patagoniji na jugu, u četvrtak je bilo 42 stepena Celzijusa.

Bonus video: