Izraelski spasioci napuštaju Tursku zbog "ozbiljne prijetnje"

"Moramo dati prioritet bezbjednosti našeg osoblja", navela je organizacija Junajted Hacala

5161 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Izraelska nevladina humanitarna organizacija Junajted Hacala (United Hatzalah) saopštila je danas da je prekida operaciju spasavanja u Turskoj zbog "ozbiljne prijetnje" bezbjednosti njenog tima.

Organizacija je navela da završava svoju misiju kako bi se njeni članovi što prije vratili u Izrael zbog "ozbiljne prijetnje toj misiji u Turskoj".

Proteklih dana spasioci su na društvenim mrežama dijelili video snimke i fotografije svojih operacija u Kahramanmarašu, epicentru zemljotresa u Turskoj.

"Nažalost, dobili smo informaciju o konkretnoj i neposrednoj prijetnji izraelskoj delegaciji i moramo dati prioritet bezbjednosti našeg osoblja", navela je nevladina organizacija, ali nije precizirala prirodu prijetnje niti izvor informacije.

Izraelska ambasada u Ankari je Frans presu saopštila da spasilački timovi izraelske vojske nastavljaju svoje operacije spasavanja i zbrinjavanja u Turskoj gdje imaju terenske bolnice.

Magen David Adom, izraelski ekvivalent Crvenog krsta, takođe nastavlja da radi u Turskoj, dodala je ambasada.

Saopštenje izraelske nevladine organizacije dolazi pošto su austrijska vojska i jedno njemačko udruženje privremeno donijeli sličnu odluku.

Prema najnovijim zvaničnim podacima, broj poginulih u razornim zemljotresima koji su u ponedjeljak pogodili Tursku i Siriju porastao je na 33.179, saopšteno je u nedjelju.

U Turskoj je poginulo 29.605 ljudi, saopštila je turska agencija za krizne situacije, dok su u Siriji stradale 3.574 osobe.

Bonus video: