Šta znamo o četiri leteća objekta koja je oborila SAD

Pad kineskog balona sa toplim vazduhom na obali Sjedinjenih Država praćen je sa tri incidenta koja pokreću pitanja o bezbjednosti Sjeverne Amerike

16953 pregleda 19 komentar(a)
Balon primijećen iznad Južne Karoline, Foto: REUTERS
Balon primijećen iznad Južne Karoline, Foto: REUTERS

Pad ogromnog kineskog balona na obali Sjedinjenih Država, praćen padom dva manja objekta iznad Aljaske i Kanade i još jednog iznad Mičigena u nedjelju je izazvao zabrinutost zbog bezbjednosti Sjeverne Amerike i daljeg zaoštravanja odnosa sa Kinom.

Koja četiri objekta su u pitanju?

Priča počinje krajem januara, kada je džinovski kineski balon, za koji su američki zvaničnici rekli da je posmatrački balon, nekoliko dana lebdio na američkom nebu prije nego što ga je 4. februara oborio avion F - 22 u blizini obale Južne Karoline. Kina je insistirala na tome da balon sprovodi meteorološka istraživanja, prenosi Gardijan.

Pentagon je izjavio da je balon imao gondolu veličine tri autobusa koja je težila više od tone, da je bila opremljena mnogim antenama i da je imala solarne panele dovoljno velike da napajaju više senzora za prikupljanje obavještajnih podataka.

Zatim su u petak, 10. februara, američki lovci oborili još jedan objekat na obali Sjeverne Aljaske, saopštila je vojska, dodajući da je bio "unutar američkog suverenog vazdušnog prostora iznad američkih teritorijalnih voda". Prema zvaničnicima, nedostajao mu je bilo kakav sistem pokretanja ili upravljanja.

U subotu je američki lovac F - 22, djelujući po naređenju SAD - a i Kanade, oborio "visinski leteći objekat" nad kanadskom teritorijom, oko 160 kilometara od američke granice, rekavši da predstavlja prijetnju civilnim letovima. Kanada ga je opisala kao cilindričnu i manju veličinu od originalnog balona. Kanadska ministarka odbrane Anita Anand ne bi nagađala da li je objekat proizveden u Kini.

Zvaničnici su naveli da su drugi i treći objekat slični veličini Folksvagen bube.

U nedjelju je američki predsjednik Džo Bajden naredio američkim vojnim avionima da sruše neidentifikovani objekat iznad jezera Huron u Mičigenu "iz pretjeranog opreza", rekao je visoki zvaničnik administracije.

Objekat je opisan kao osmougaona konstrukcija sa nitima koji su visili sa njega i nije se smatrao vojnom prijetnjom za bilo šta na zemlji, ali je mogao predstavljati opasnost za civilno vazduhoplovstvo jer je letio na nadmorskoj visini od oko 6.000 metara, rekao je zvaničnik.

Vođa većine u američkom Senatu Čarls Šumer, koga je Bajdenova administracija obavijestila nakon incidenta nad Jukonom, rekao je u nedjelju, prije incidenta na jezeru Huron, da su prethodna dva objekta najverovatnije bili baloni ali "mnogo manji od prvog" i da su obojica letjeli na nadmorskoj visini od oko 40.000 stopa (12.200 metara).

Do sada je samo prvi objekat pripisan Pekingu.

Američki vojni komandant, koji čuva američki vazdušni prostor, rekao je u nedjelju da ne može da utvrdi kako su posljednja tri objekta oborena u posljednja tri dana ostala u vazduhu, dodajući da ih ne naziva balonima sa razlogom.

Šta je pronađeno?

Vojni timovi koji rade iz aviona, čamaca i mini podmornica pretražuju plitke vode u blizini obale Južne Karoline u potrazi za prvim objektom, a vojne slike pokazale su vađenje velikog komada balona. Federalni istražni biro uzima ostatke na čuvanje radi analize, navodi Gardijan.

Operacije za oporavak drugog objekta nastavljaju se na morskom ledu u blizini Dedhorsa na Aljasci. "Arktički vremenski uslovi, uključujući hladne vjetrove, snijeg i ograničenu količinu dnevne svjetlosti, jedan su od faktora", saopštila je vojska.

Spasilačke ekipe podržane kanadskim patrolnim avionom CP - 140 pretražuju olupine trećeg objekta na Jukonu, rekla je Anand u subotu.

Pentagon je naveo da FBI blisko sarađuje sa kanadskom policijom.

Očekuje se da će američki vojnici, opremljeni posebnom ronilačkom opremom dizajniranom za ekstremno hladne vode jezera Huron u Mičigenu, brzo krenuti u potragu za fragmentima uništenog četvrtog objekta.

Zašto sada ima toliko objekata?

Sjedinjene Države rekle su da su baloni dio "flote" koja je obuhvatala pet kontinenata. Neki analitičari kažu da bi to mogao biti početak velikih napora Kine da špijunira strane vojne potencijale uoči mogućih akutnih tenzija oko Tajvana u narednim godinama.

Analitičari su rekli da američka i kanadska obavještajna služba neprestano dobija ogromne količine sirovih podataka i ima tendenciju da neke od njih iskorijeni kako bi se fokusirala na prijetnju dolazećim raketama, a ne na sporo pokretne objekte kao što su baloni.

"Sada ih, naravno, tražimo. Tako da mislim da vjerovatno nalazimo više materijala", rekao je Džim Hims, glavni demokrata u Odboru za obavještajne poslove doma, za Vikli.

Pentagon je rekao da pažljivije proučava radar od otkrivanja balona.

Zvaničnici su rekli da je trenutno poznato da su tri balona nakratko preletjela američku teritoriju tokom vladavine Donalda Trampa koji su u to vrijeme bili neprimijećen i jedan ranije, tokom Bajdenovog Predsjedništva.

Kako će to uticati na američko - kineske odnose?

Sjedinjene Države otkazale su posjetu američkog državnog sekretara Antonija Blinkena Kini radi stabilizacije izuzetno napetih odnosa i uvele sankcije protiv šest kineskih organizacija za koje se vjeruje da podržavaju programe vojnih špijunskih balona.

Peking je osudio pad prvog balona, rekavši da je to "ozbiljno poremetilo međunarodnu praksu". Zadržao je pravo da "koristi potrebna sredstva za rješavanje ovakvih situacija".

Nije uslijedila reakcija Kine na posljednja obaranja.

Bonus video: