Filipini optužili Kinu da upotrebom lasera ometa njihovu obalsku stražu u spornim vodama

"Namjerno spriječavanje brodova filipinske vlade da isporuče hranu i opremu našem vojnom osoblju na brodu BRP Sjera Madre je flagrantno zanemarivanje i jasno kršenje filipinskih suverenih prava u ovom dijelu Zapadnog filipinskog mora", navela je obalska straža Filipina

5215 pregleda 5 komentar(a)
Brod kineske obalne straže, Foto: Reuters
Brod kineske obalne straže, Foto: Reuters

Filipinska obalska straža optužila je kinesku, da je s jednog broda uperila laser vojnog tipa na filipinsko plovilo u spornom Južnom kineskom moru, privremeno oslijepivši članove posade i ocijenila ga "flagrantnim" kršenjem suverenih prava Manile.

Kako je navedeno, kineski brod je došao "opasno blizu", na oko 137 metara, u nastojanju da blokira filipinski patrolni čamac prilikom prilaza grebenu na ostrvu Spratli gdje se nalaze filipinske snage. Incident se dogodio 6. februara, navela je filipinska obalska straža.

Filipini su podnijeli gotovo 200 diplomatskih protesta zbog kako su naveli kineskog agresivnog djelovanja u spornim vodama samo tokom 2022. godine. Pored Kine i Filipina na to more bogato resursima kao i prometnog plovnog puta, prava polažu i Vijetnam, Malezija, Tajvan i Bruneji.

Kina polaže pravo na gotovo cijelo Južno kinesko more zbog čega dolazi u sukob sa drugim zemljama.

Filipinsko plovilo je primorano da se pomjeri iz oblasti gdje je pratilo brod za snabdijevanje koji je prevozio hranu i opremu filipinskom brodu, koji je na atolu u okviru ostrva Spratli od 1999. godine.

"Namjerno spriječavanje brodova filipinske vlade da isporuče hranu i opremu našem vojnom osoblju na brodu BRP Sjera Madre je flagrantno zanemarivanje i jasno kršenje filipinskih suverenih prava u ovom dijelu Zapadnog filipinskog mora", navela je obalska straža koristeći ime koje Filipini daju za taj pomorski dio blizu njene zapadne obale.

Navedeno je da je kineska obalska straža takođe blokirala filipinske brodove koji su plovili ka atolu u avgustu prošle godine.

Bonus video: