Kina: Američki baloni su narušili naš vazdušni prostor desetak puta od početka prošle godine

"Samo od prošle godine američki baloni nadlijetali su Kinu više od deset puta bez ikakvog odobrenja", rekao je novinarima portparol Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin. On nije iznio detalje o incidentima pozivajući novinare da se obrate "američkoj strani"

4185 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Kina je navela da su američki baloni narušili njen vazdušni prostor desetak puta od početka 2022. godine, objavljujući taj podatak u vreme tenzija između Pekinga i Vašingtona poslije nadlijetanja kineskog balona iznad teritorije SAD.

Američka vojska oborila je početkom februara kineski balon za koji je Pentagon naveo da je špijunski, da je namijenjen prikupljanju osjetljivih podataka. Kina je osudila incident saopštavajući da se radi o civilnoj letjelici koja je skrenula sa putanje.

Od tog incidenta nekoliko letjećih objekata primjećeno je iznad Kanade i SAD, prije nego što su oboreni. Za sada se ne zna šta su ti letjeći predmeti i odakle potiču.

Upitan o tome portparol kineske diplomatije je naveo da su američki baloni nadlijetali njen vazdužni prostor. "Samo od prošle godine američki baloni nadlijetali su Kinu više od deset puta bez ikakvog odobrenja", rekao je novinarima portparol Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

On nije iznio detalje o incidentima pozivajući novinare da se obrate "američkoj strani".

Naglasio je da se Peking odnosio prema tim upadima na "odgovoran i profesionalan način".

Bonus video: