Vlada Indije: Rohindže su prijetnja po bezbjednost

Prema posljednjim podacima UN, više od 400.000 pripadnika manjine Rohindža pobjeglo je iz Mjanmara poslije 25. avgusta. Oko 412.000 izbjeglo je u Bangladeš, a neki su stigli i do Indije, Nepala i Pakistana
1 komentar(a)
Indija, zastava, Foto: Shutterstock
Indija, zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.09.2017. 12:16h

Vlada Indije ima dokaze da među 40.000 pripadnika muslimanskog naroda Rohindža koji su iz Mjanmara pobjegli u tu zemlju ima ekstremista koji su prijetnja po bezbjednost.

To je izjavio pravni zastupnik indijske Vlade general Tušar Mehta na ročištu pred Vrhovnim sudom Indije, koji odlučuje o peticiji koju su podnijele izbjeglice s namjerom da ospore odluku Vlade o protjerivanju Rohindži iz Indije.

Zastupnik izbjeglica naveo je da je taj slučaj primjer vjerske diskriminacije, dok je Mehta rekao pred sudom da će Vlada na sljedećem ročištu dostaviti dokaze o povezanosti Rohindži s islamskim ekstremističkim grupama i ilegalnim transferima novca.

Mnoge Rohindže koje žive u Indiji pobjegle su iz Mjanmara 2012. godine, gdje su manjinska zajednica.

Njihov masovni odlazak iz Mjanmara, zemlje s većinskim budističkim stanovništvom, nastavljen je od 25. avgusta ove godine usljed obnovljenih sukoba. Tada je ponovo počeo obračun mjanmarske vojske s Rohindžama, kojem je prethodio napad muslimanskih pobunjenika na policijske stanice i vojne punktove.

Prema posljednjim podacima UN, više od 400.000 pripadnika manjine Rohindža pobjeglo je iz Mjanmara poslije 25. avgusta. Oko 412.000 izbjeglo je u Bangladeš, a neki su stigli i do Indije, Nepala i Pakistana.

Bonus video: