Naoružani napadači upali u bolnicu u kojoj je beba rođena u ruševinama

Policija je počela da čuva bebu pošto je nekoliko osoba lažno tvrdilo da su napadači njeni rođaci

5449 pregleda 0 komentar(a)
Aja, Foto: Printscreen YouTube/ABC News
Aja, Foto: Printscreen YouTube/ABC News

Naoružani napadači upali su u bolnicu na sjeveru Sirije, u kojoj se nalazi beba rođena u ruševinama posle zemljotresa, i pretukli direktora, saopštila je danas ta ustanova.

Bolnica je demantovala navode da je sinoćni napad zapravo bio pokušaj kidnapovanja bebe, nazvane Aja, što na arapskom znači "znak od Boga".

Beba je u toj bolnici od 6. februara, kada je zemljotres razorio djelove Turske i Sirije. U zemljotresu su poginuli Ajina majka, neposredno pošto ju je rodila, otac i četvoro braće i sestara.

Prema navodima neimenovanog zvaničnika bolnice, direktor te ustanove je sumnjao da medicinski brat koji je fotografisao Aju planira da je kidnapuje i dao mu je otkaz. Brat se nekoliko sati kasnije vratio sa naoružanim ljudima koji su pretukli direktora, čija žena doji Aju, naveo je zvaničnik.

Policajcima koji čuvaju djevojčicu napadači su rekli da ih ne zanima Aja, već direktor, jer je otpustio njihovog prijatelja. Policija je počela da čuva bebu pošto je nekoliko osoba lažno tvrdilo da su njeni rođaci.

Aja bi mogla da napusti bolnicu danas ili sjutra, a jedan od rođaka je rekao da će se o bebi brinuti njena tetka po ocu.

Spasioci su u sjevernom sirijskom gradu Džinderis pronašli Aju više od 10 sati posle razornog zemljotresa, dok su pretraživali ruševine petospratnice u kojoj su živeli njeni roditelji. Zatrpana ispod betona, beba je i dalje bila povezana pupčanom vrpcom sa majkom.

Razorni zemljotres, praćen serijom manjih potresa, koji je pogodio jugoistočnu Tursku i sjevernu Siriju, uništio je gradove u kojima su živjeli milioni ljudi. Više od 35.000 ljudi je poginulo, a očekuje se da konačni broj mrtvih bude znatno veći.

Bonus video: