Si Đinping izrazio podršku Iranu, pogođenom zapadnim sankcijama

Teheran pokušava da proširi odnose sa Pekingom i Moskvom kako bi ublažio zapadne sankcije uvedene zbog razvoja nuklearnog programa, piše agencija AP

3341 pregleda 0 komentar(a)
Si Đinping i Ebrahim Raisi, Foto: REUTERS
Si Đinping i Ebrahim Raisi, Foto: REUTERS

Kineski lider Si Đinping je danas izrazio podršku Iranu povodom posjete predsjednika Ebrahima Raisija koji je od ponedjeljka u trodnevnoj posjeti Pekingu, prenijela je Al Džazira.

Teheran pokušava da proširi odnose sa Pekingom i Moskvom kako bi ublažio zapadne sankcije uvedene zbog razvoja nuklearnog programa, piše agencija AP.

Iz zvaničnog kineskog izvještaja o sastanku Sija i Raisija ne vidi se da li su dva lidera razgovarala o napadu Rusije na Ukrajinu.

Teheran je isporučio vojne bespilotne letjelice Moskvi, ali tvrdi da je to bilo prije ruske invazije na Ukrajinu.

Si je izrazio podršku Raisijevoj vladi, uz opreznu diplomatsku retoriku koju Peking koristi kada kritikuje dominaciju Vašingtona u svijetu. I Kina i Iran, uz Moskvu, prikazuju sebe kao protivtežu američkoj moći.

"Kina podržava Iran u zaštiti državnog suvjereniteta i odupiranju unilateralizmu i maltretiranju", naveo je Si po navodima kineske državne televizije.

Naveo je da se Peking "protivi spoljnim snagama koje se miješaju u unutrašnje stvari Irana i podrivaju bezbjednost i stabilnost "te zemlje i obećao da će raditi zajedno sa Teheranom" na pitanjima koja se tiču ključnih interesa dvije države, ne navodeći detalje.

Si i Raisi su prisustvovali potpisivanju 20 sporazuma o saradnji, koji obuhvataju i trgovinu i turizam, saopštila je kineska vlada. Time se dopunjava 25-godišnji strateški sporazum potpisan 2021. godine o uspostavljanju saradnje u razvoju eksploatacije nafte, industriji i drugim oblastima.

Kina je jedan od najvećih kupaca iranske nafte i izvor investicija za Iran, godinama pogođen trgovinskim i finansijskim sankcijama koje su mu nametnuli Vašington i druge zapadne zemlje, tvrdeći da nastoji da razvije nuklearno oružje, što Teheran negira.

Bonus video: