Baloni, špijunaža i vanzemaljci

Diplomatski spor između Kine i SAD se produbljuje usljed međusobnih optužbi za špijunažu, dok Bijela kuća pokušava da američkoj javnosti objasni incidente sa misterioznim letjelicama

7194 pregleda 1 komentar(a)
Navodni kineski špijunski balon oboren je 4. februara iznad Južne Karoline, Foto: Rojters
Navodni kineski špijunski balon oboren je 4. februara iznad Južne Karoline, Foto: Rojters

Dok američka javnost raspreda o porijeklu i svrsi misterioznih letećih objekata, koje je vojska SAD proteklih dana oborila u stratosferi, i pokreću se ozbiljna pitanja o tehnologijama nadzora i vojnoj reakciji, diplomatski spor između Kine i SAD se produbljuje usljed međusobnih optužbi za špijunažu.

Peking je juče ponovo optužio Vašington da redovno šalje balone koji lete na velikoj visini u kineskom vazdušnom prostoru, dok je američka vojska pregledala ostatke navodnog kineskog špijunskog balona koji je oborila ranije ovog mjeseca, navodi Rojters.

Američki baloni “lete širom svijeta i nezakonito su ušli u vazdušni prostor Kine i drugih država makar deset puta” od maja 2022, saopštio je juče portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin, ne navodeći više detalja.

Kineski balon, za koji Peking poriče da je bio špijunske prirode, proveo je nedjelju dana iznad SAD i Kanade prije nego što je predsjednik Džo Bajden 4. februara naredio obaranje.

Pripadnici američke vojske prikupljaju ostatke sumnjivog kineskog aviona
Pripadnici američke vojske prikupljaju ostatke sumnjivog kineskog avionafoto: REUTERS

Vojska SAD je od tada oborila još tri letjelice dok pretražuje nebo u potrazi za objektima koje radari do sada zbog njihove veličine i visine na kojoj lete nijesu registrovali.

Američka vojska je u ponedjeljak saopštila da je došla do ključne elektronike iz navodnog kineskog špijunskog balona, kao i do većeg dijela same letjelice, prenio je Rojters.

Međutim, usljed loših vremenskih uslova i nepristupačnog terena još nije uspjela da dođe do ostataka nedavno oborene tri letjelice od kojih je jedna oborena iznad Aljaske, druga iznad kanadskog Jukona, a treća iznad Huron jezera.

Portparol Bijele kuće Džon Kirbi kazao je juče novinarima da nijedna grupa niti pojedinac nijesu istupili tvrdeći da im objekti pripadaju, i da američka obavještajna zajednica smatra da bi mogli imati “neku vrstu komercijalne ili benigne svrhe”.

Pored toga što je obaranje letjelica iznad SAD naglasilo pojačan osjećaj pripravnosti Vašingtona budući da je incident sa balonom odložio dugoočekivane napore za poboljšaje odnosa SAD i Kine i pokrenulo ozbiljna pitanja o vojnoj reakciji, takođe je pokazalo kako komplikovani svjetski događaji i nedostatak informacija mogu brzo stvoriti savršene uslove za nagađanja i širenje dezinformacija.

Budući da američki zvaničnici nijesu objavljivali puno detalja o oborenim letjelicama, u ponedjeljak su na sajtovima društvenih medija u SAD osvanule brojne teorije poput onih da je Bajden postavio vazdušne uređaje kao način da odvrati Amerikance od drugih, hitnijih pitanja, poput izlivanja hemikalija u Ohaju, inflacije, rata u Ukrajini i republikanske istrage protiv njegovog sina Hantera.

Pojedini komentatori su tvrdili da je Bajdenova odluka da čeka dok kineski balon ne stigne do istočne obale prije nego što je naredio obaranje pokazala je da je on u dosluhu sa Kinom. Drugi su u međuvremenu kritikovali Bajdena zbog obaranja strane letjelice za koju su smatrali da možda nosi biološko ili nuklearno oružje.

KIneski avion
foto: REUTERS

Nezanemarljive su i teorije da su letjelice vanzemaljskog porijekla. Objave na internetu u kojima se pominju vanzemaljci povećale su se za skoro 300 odsto otkad je prvi balon identifikovan, pokazala je analiza koju je za agenciju AP sprovela firma Zignal Labs.

”Ne brinite, samo su neki moji prijatelji svratili”, našalio se Ilon Musk, u tvitu u nedelju.

U ponedjeljak, sekretarka za medije Bijele kuće Karin Žan Pjer demantovala je jednu od teorija proizašlu iz sage o balonu.

”Znam da je bilo pitanja i zabrinutosti u vezi sa ovim, ali nema - ponavljam nema naznaka o vanzemaljcima ili vanzemaljskim aktivnostima u vezi sa nedavnim obaranjem”, rekla je je Žan-Pjerova novinarima. I Kirbi je takođe uvjeravao Amerikance da “ne treba da brinu o vanzemaljcima”.

Džim Luds, američki analitičar nacionalne odbrane koji je sada na čelu Pel centra za međunarodne odnose, kazao je za AP da će “istraga dati više odgovora, ali da će do tada ova priča biti pogodno tle za one koji žele da spekulišu ili uzburkaju strasti iz sopstvenih razloga”.

Savezna vlada mora da napravi ravotežu između želje javnosti da zna detalje sa potrebom za tajnošću u vezi sa nacionalnom bezbjednošću i odbranom, kazao je Luds.

Bonus video: