Novi bilans: U saobraćajnoj nesreći u Panami poginulo 39 osoba

Beta je navela da su u autobusu bili migranti na putu ka Sjedinjenim Američkim Državama

6909 pregleda 1 komentar(a)
Detalj sa mjesta nesreće, Foto: REUTERS
Detalj sa mjesta nesreće, Foto: REUTERS
Ažurirano: 15.02.2023. 18:36h

Najmanje 39 migranata je poginulo, a dvadesetak je povrijeđeno u jutrašnjoj saobraćajnoj nesreći na zapadu Paname kada se njihov autobus survao sa litice u provalije, rekle su tamošnje vlasti - dupliravši prethodni bilans žrtava.

Zvaničnici za sada ne saopštavaju nacionalnost putnika, ali se zna da ih je u autobusu bilo 66 i da su prethodno prošli kroz izuzetno opasni Darijenski prolaz na putu od Kolumbije do Paname.

Panamska vlada uobičajeno premiješta migrante, koji su se probili kroz Darijenski prolaz, u kamp kraj granice sa Kostarikom na suprotnoj strani Paname.

Samira Gozaine, direktorka panamske Nacionalne službe za imigracije, rekla je da je vozač, kako se čini, promašio ulaz u sklonište za migrante i kad je pokušao da se okrene i vrati nazad na autoput, autobus se sudario sa drugim autobusom i sletio sa litice.

Ovo je najgora nesreća sa migrantima u Panami u poslednjih najmanje 10 godina.

Broj migranata koji prolaze kroz Panamu na putu ka SAD skočio je poslednjih godina, i svi oni rizikuju živote prolaskom kroz Darijenski prolaz.

Prošle godine, gotovo 250.000 migranata prošlo je kroz gustu Darijensku džunglu punu otrovnih zmija, pauka i insekata, ali i kriminalnih grupa - što je dvostruko više nego prethodne godine.

U januaru 2023. godine, više od 24.000 migranata, mahom Haićana i Ekvadoraca, prošlo je kroz Darijen, kažu panamske vlasti.

Rojters je ranije pozivajući se na službenika migracijske uprave javio da su najmanje 33 osobe poginule u saobraćanoj nesreći u Panami nakon što je autobus koji prevozi više od 60 migranata sletio s litice.

Agencija Beta je ranije javila da je najmanje 15 migranata poginulo danas u Panami u sudaru autobusa i minibusa na autoputu ka Sjedinjenim Američkim Državama, pozivajući se na panamskog predsjednika Laurentino Kortiso koji je na Tviteru potvrdio da su u pitanju migranti.

Bonus video: